Obrazovanje

OGLASILO SE ŠKOLSKO ZVONO: Časovi skraćeni, đaci podeljeni u grupe, maske su obavezne

Blizu 40.000 u Nišu danas se vraća u školske klupe posle pauze za letnji raspust i onlajn nastave kojom je okončana prethodna školska godina. Školsko zvono je oglasilo početak nove školske godine u 36 osnovnih i 18 srednjih škola.

U školskim dvorištima se opet čuje graja dece, ali će ova školska godina po mnogo čemu biti drugačija od dosadašnjih.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu kaže da su škole spremne za početak nastave, a čak 97 odsto roditelja se izjasnilo da žele da se njihova deca vrate u klupe. Dodaje da je najvažnije zdravlje dece i zaposlenih u školama. Navodi i da će se morati poštovati sve mere koje je predložio Krizni štab, a to znači obavezne maske i dezinfekacija prostorija, propisana fizička udaljenost, manji broj učenika u učionicama.

Srećan početak školske godine đacima i profesorima poželela je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski tokom podele paketa sa maskama i toplomerima direktorima osnovnih i srednjih škola. Učenicima je poželela puno petica, nastavnicima veće plate, a najavila je i dobru saradnju sa školama i pomoć u rešavanju eventualnih problema.

‘’Obezbeđene su maske za sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama od donotara sa kojima očekujemo da i dalje sarađujemo. Ovo je samo prva isporuka maski, na jesen očekujemo novu u zavisnosti od epidemiološke situacije. Zahvaljujući javnim komunalnim preduzećima iz Niša dobili smo za svaku školu po jedan bezkontaktni toplomer za kontrolu učenika, zaposlenih i roditelja’’, kazala je Dragana Sotirovski.

Ona je dodala, da direktori škola mogu u svakom trenutku da joj se obrate za pomoć i da su vrata njenog kabineta uvek otvorena za njih. Dodala je da je upoznata sa kakvim se sve problemima sreću niške škole.

‘’Znam da mnoge škole imaju probleme zbog nedostatka prostora i gledaćemo da to ispravimo narednih godina. Kojom će brzinom to ići ne mogu da vam obećam, ali razmišljamo i o tome kako i na koji način možemo da pomognemo školama. Radićemo za dobrobit pre svega dece’’, istakla je Sotirovski.

Kao i ranijih godina prvog dana nove školske godine škole su obišli i učenike posetili predsedbici gradskih opština koji su đacima poželeli puno uspeha, a za početak su dobili na poklon i nešto od školskog pribora.

Direktori osnovnih škola dogovorili su se da prihvate kombinovani model nastave, pa će deca malo da idu u školu malo će da uče kod kuće. Prvi su se jutros u školskim dvorištima okupili prvaci i učenici do 4 razreda osnovnih škola.

Milena Kostić, direktorka OŠ ‘’Vožd Karađorđe

‘’Ovo je prva grupa učenika mlađih razreda, druga dolazi u 10,15 sati i tako će nastaviti po predlogu plana koje smo dobili od Ministarstva prosvete. Škola je spremna za početak školske godine. Sredstva za dezinfekciju imamo i nabavljaćemo ih sukcesivno, od grada smo dobili maske i bezkontaktni toplomer koji ćemo koristiti u školi’’, kaže Milena Kostić, direktorka OŠ ‘’Vožd Karađorđe’’.

Dodaje da su roditelji u obavezi da deci izmere temperature pre polaska u školu i ukoliko posumljaju na nešto da dete ostane kod kuće.

‘’Roditelji dovode desu do škole, predaju ih učiteljima koji ih vodi do učionice. Roditelji neće ulaziti u školu niti bilo koje lice sa strane. Vrata škole će biti zaključana. Deca neće moći tokom nastave da izlaze van škole za vreme odmora. Rizik je i da se okupljaju u dvorištu tako da će užinu nositi od kuće’’, objašnjava Milena Kostić.

I srednje škole su spremne za početak nastave koja će se malo razlikovati u Muzičkoj i umetničkoj školi zbog individualnog rada sa učenicima. U ostalim školama radiće se po kombinovanom modelu pa će se grupe učenika iz odeljenja u jednom razredu smenjivati na nedelju dana. Dok je jedna grupa u školi druga će kod kuće nastavu pohađati preko određenih platformi, a onda će se zameniti.

“U Gimnaziji „Svetozar Marković“ oko 15 odsto đaka pratiće nastavu onlajn, što je više nego u ostalim školama u Nišu. Među njima većinu čine učenici trećeg i četvrtog razreda, dok šest odsto čine prvaci”, kaže direktor ove gimnazije, Marjan Mišić kaže da su sve mere zaštite preduzete.

Čak 93 odsto roditelja učenika Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” izjasnilo se da želi kombinovanu nastavu, kaže direktorka Jelena Milošević.

‘’Naša škola deli prostor sa Gimnazijom “Bora Stanković” i zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji nastava će se odvijati u dve smene, a đaci i jedne i druge škole će jedne nedelje biti u školi, a druge kod kuće i učiti na daljinu preko interent platformi’’, kaže Jelana Milošević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com