DruštvoStari Niš

OGLASILA SE VLASNICA: Kuća Golubovića zapravo pravljena za kraljevsku porodicu. Danas propada, jedino rešenje je prodaja

Tekst i fotografija o staroj kući Golubovića na Nišavskom keju, koji je napisao istoričar Vladimir Jovanović, izazvala je veliku pažnju naših sugrađana, pa i pažnju Niških Vesti, koje su tekst prenele. Bilo je tu raznoraznih komentara na račun njene očuvanosti i vlasništva. Kako je tekst uzburkao javnost u Nišu, pre nekoliko dana iz Londona Vladimiru Jovanoviću, ali i našoj redakciji se javila i gospođa Snežana Živanović nekada Golubović unuka u tekstu pomenutog Milana Golubovića i naslednica jednog dela kuće.

“U prijatnom telefonskom razgovoru sa njom saznao sam dve stvari koje do sada nisam znao a verovatno ni javnost Niša”, otkriva autor teskta i dodaje: “Prva i za mene posebno iznenadjujuća da iako u svim izvorima koje sam koristio piše da je pradeda Radmilo za svoju decu 1925. godine sagradio kuću, Snežana kaže da joj je deda Milan pričao da su Golubovići tu kuću kupili što znači da je već bila napravljena i da je po njenom sećanju ta kuća pravljena za kraljevsku porodicu da služi kao letnjikovac. Ostaje nam da dalje istražujemo taj podatak a u prilog tome da je ovo možda i istina ide onda i podatak da se možda zato i ne znako je projektant i izvodač radova ove kuće. Mislim da Golubovići kao učeni ljudi i predratna gospoda bi sigurno to negde i zabeležili u svojim planovima”.

 

Druga svakako bitnija stvar je da je Milanov deo kuće i dalje u posedu Snežane. Kako to biva decenijama unazad pošto Snežana ne živi u Srbiji, a majka je bila stara i nepokretna žena, bilo je raznoraznih pokušaja da se taj deo kuće preuzme da ne kažem preotme od vlasnika na raznorazne načine, išlo se čak i na sud. Dok je samo deo njene bake Milanove sestre Zagorke poklonjen crkvi, jer njeni naslednici nisu imali potomke, Snežana se izborila za svoj deo kuće koji sada rekla želi da proda nekom i time kuću zaštiti od daljeg propadanja.

“Naravno da sam položaj kuće i njena kulturno – istorijska vrednost (kuća je pod zaštitom),kao I stanje u kome se nalazi ( imovinsko i tehničko) verovatno utiče na cenu, što ne ide baš u prilog tome da će se brzo naći kupac”, ističe Jovanović.

On se zahvalio vlasnici dela kuće na objašnjenju, a nama nišlijama ostaje samo da se nadamo da će u neko skorije vreme da se nadje neko rešenje u korist svih, i da će kuća ponovo zasijati nekadašnjim sjajem. Do tada pišemo, istražujemo i fotkamo.

Zaboravljena? Kuća Ljube Golubovića na niškom keju „trune“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Drcna baba na pare… htela bi da je proda al… druga polovina pripada crkvi, pa samo crkva i moze da kupi njen deo… jer niko drugi nece… ako neki hotelijer mozda i bi… ne moze bez saglasnisti crkve nista da radi i tako ostaje…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com