Društvo

Odzvonilo grafitima u Nišu! Novom mašinom Mediana čistila grad

Dok ih neki smatraju umetničkim izrazom, lepšom stranom hip-hop kulture, drugi, pak, smatraju da su grafiti gomila prostakluka i odraz vandalizma. Činjenica je da nigde u svetu, pa ni kod nas, ne postoji posebno mesto za ispisivanje grafita, ali to nije razlog da „umetnici“ šaraju gde im je volja, kažu u niškom komunalnom preduzeću koje je rešeno da grafitima stane na put.

JKP Mediana je nabavilo mašinu za uklanjanje grafita i najpre će, kažu, očistiti cenatr grada.

Očistićemo centralnu gradsku zonu što podrazumeva, zidine Tvrđave, nišavski kej i fasade. Tvrđava je posebno opterećena grafitima i na nju ćemo se posebno fokusirati. To je spomenik kulture koji posećuje veliki broj turista i zaista ne bi trebalo da dopuštamo tako nešto. Radićemo na svim površinama u gradu prema našem planu, ali i po pozivu građana“, kaže Dragoslav Pavlović direktor JKP Mediana.

Foto: D.P.

Mašina za uklanjanje grafita radi pod pritiskom od 500 bara i pogodna je za čišćenje različitih površina. U Mediani planiraju da sa njom očiste sve granitne i kamene ploče u pešačkoj zoni, posebno u Obrenovićevoj ulici, kako bi grad bio lepši i čistiji.

Mašina za čišćenje grafita košta milion 700 hiljada dinara, a njome upravljaju specijalno obučeni timovi radnika ovog niškog javno komunalnog preduzeća.

Foto: D.P.

A šta posle ?

Komunalci će svoj posao obavljati savesno, međutim, ostaje nejasno na koji način će se stati na put novom ispisivanju grafita i „potpisivanju“ niških fasada?

Foto: D.P.

Grafiti – „pećinski crtež“ današnjice

Grafiti su ništa drugo do „pećinski crtež“ današnjice. Imaju veliko kulturno i socijalno značenje kao jedan od oblika neformalne komunikacije i interakcije među ljudima. Pisani sa formom i porukom izazivaju reakciju, često burnu, zbog toga što se suprotstavljaju dominantnom kulturnom sklopu. Međutim, grafiti se ne ispisuju isključivo radi bunta i otpora društvenim normama, nego i zbog toga što njihovi autori na taj način ističu svoj stav.

Veliki problem predstavljaju grafiti navijačkih grupa, koji su često banalni i uvredljivi, zbog čega svaka umetnost koju grafiti sa sobom nose postaje minorna pa čak i ništavna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Grafita ima svuda po svetu,ali umetnici nikad ne šaraju istorijske vrednosti za razliku od nas

    1. Osim kada ofarbaju spomenik ili statue vladara i obucu ih u drugog superheroja svake godine

  2. Mnogo je velika razlika izmedju “grafita” na keju i pravih grafita i murala po školama,zidovima,lokalima,kaficima. Zvrljotine su zvrljotine,tako da stanite na put zvrljotinama a ne grafitima.inace nista ne garantujem kako ce reagovati niški umetnici.veliki pozdrav💞

  3. Bravo za komunalno, svaka cast, dobar potez. Treba ocistiti grad u tom pravcu. A kako sta posle. Mogu da idu po svim gradovima u Srbiji i resavaju ovakve probleme i naplaćuju svima po kvadratu😂😃😆

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com