Ekonomija

Održavanje javne rasvete u Nišu ide u ruke privatnom partneru

Grad Niš će uskoro potpisati ugovor sa privatnim partnerom koji će biti angažovan na projektu rekonstrukcije i racionalizacije javnog osvetljenja u gradu. Nakon potpisivanja ugovora, privatnik će biti dužan da u narednih 15 godina održava javnu rasvetu u Nišu.

Prema rečima direktora JKP “Parking servis” Dejana Dimitrijevića, programom privatno-javnog partnerstva predviđena je zamena dela osvetljenja na teritoriji Grada Niša, čime će se ostvariti značajna ušteda u energiji.

“Konkretno to znači 12 miliona kilovat sati na godišnjem nivou. I još jedan bitan segment jeste da će sve svetiljke biti zamenjene najsavremenijim LED svetiljkama. To konkretno znači da imamo, još uvek, oko 5 hiljada svetiljki koje su sa živom koje trebamo izbaciti iz razloga zažtite životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi”, istakao je Dimitrijević.

Zamenom sijalica i uvođenjem u posao privatnog partnera, ušteda bi bila velika, kaže načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević.

“Garantovana projektovana ušteda je 73,37 procenata koju privatni partner mora na mesečnom nivou da obezbedi. U suprotnom se ne stiče uslov za naknadu privatnom partneru. Znači, nema dodatnih izdvajanja iz gradskog budžeta za samo vreme implementacije”, naglasio je Radivojević.

Projetkovano vreme implementacije je devet meseci. Za to vreme, navodi Radivojevič, privatni partner ima obavezu da izvrši zamenu svih svetljiki najsavremenijom LED rasvetom.

“Benefiti za Grad su višestruki. Od uštede električne energije, preko zaštite životne sredine i zdravlja ljudi”, kazao je Radivojević.

Svetiljke koje su predviđene sa izgradnjom novih saobraćajnica nisu obuhvaćene, a će o njima brinuti JKP “Parking servis”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com