Društvo

Održano takmičenje u programiranju i vožnji dronova i robotića – Znanjem za buducnost

Rotari zajednica Srbije i Crne Gore, nastavila je akciju mBot robotića i  edukativnih dronova za osnovne škole u Srbiji namenjenih učenicima 5. i 6. razreda za praktično učenje programskih jezika skreč i pajton, po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije sa kojim imaju potpisan Memorandum o saradnji.

U Elektrotehničkoj školi Mija Stanimirović zajedno sa Rotari klubom Beograd Čukarica organizovano je ovogodišnje okružno takmičenje u programiranju i vožnji dronova i robotića pod nazivom „Znanjem za buducnost“.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo 110 učenika iz osnovnih skola iz Niša, Vlasotinca, Prokuplja, Merošine, Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Vranja, Leskovca, Bujanovca, Vladičinog Hana, Surdulice, Lebana, Bosilegrada, Aleksinca, Preševa, Medveđe, Gadžinog Hana, Soko Banje, Bojnika, Doljevca, Crne Trave i Podujeva.

Najboljima su podeljene nagrade, ali su njihovo dobro raspoloženje i osmesi nakon takmičenja bili nagrada za sve prisutne. Rezultat takmičenja je da su svi učenici koji su učestvovali, naši pobednici.

Cilj akcije Rotari zajednice je podizanje digitalne pismenosti učenika i nastavnika i motivisanje da uče programiranje na atraktivan i praktičan način uz korišćenje nove moderne IT tehnologij, kao priprema za dalje obrazovanje i razvoj, a sve u cilju formiranja novih kadrova i njihovog lakšeg zapošljavanja u industriji novih tehnologija.

Pokrovitelj je kao i svih prethodnih godina bio Grad Niš. Rotari klub Niš-Medijana sa ostalim klubovima iz Niša,  je svoju saradnju sa gradom započeo 2020. godine, koja se nastavila 2021. i 2022. dodelom dronova i robotića, a 2023. je organizovao okružno takmičenje u programiranju i letenju dronovima.

Foto: Rotari zajednica Srbije i Crne Gore

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com