Društvo

ODRŽANO TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU: Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti

Milutin Miloševic, učenik Prokupačke gimnazije, pobednik je takmičenja u besedništvu koje je održano u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“. Drugo mesto je osvojio Mihajlo Milošević, učenik niške Gimnazije „9.maj“, a treće mesto su podelile Anđelija Stanimirović, takođe učenica Gimnazije „9.maj“ i Natalija Cekić, učenica Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Za takmičenje se prijavilo 15 učenika iz nekoliko niških škola, ali i iz gimnazija u Prokuplju i Aleksincu. Tema ovogodišnjeg takmičenja koje je organizovano u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana, bila je misao Franca Kafke „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, a sudeći po besedama koje su se čule srednjoškolci su uspeli da odgovore kriterijuma koje je žiri ocenjivao.

„Tamo gde nema žive reči – nema dijaloga, dakle, tamo nema života“, rekao je na jednom od prethodnih takmičenja uvaženi profesor Vojislav Jelić. On je podsetio da se od davnina život odvijao uz živu reč, koja je značajna, delatna i u mnogo drugih oblasti tesno povezanih sa besedništvom. To su u današnje vreme i menadžment, komunikologija, kultura govora i  uopšte  komunikacija svake vrste. Sve je to apsolutno zasnovano na principima i teorijama antičke retorike.

„Prvu put učestvujem na ovom takmičenju sa željom da upoznam nove ljude, ali i da unapredim govorničke veštine. Tema mi je bila izuzetno inspirativna, inače ne bih ni učestvovao. Ne volim da radim na nečemu što me ne motiviše i nije ono pravo što osećam u sebi. Besedništvo je jako važno i potrebno ga je negovati posebno u gimnazijama čiji se đaci pripremaju za studije. Svako mora da zna način na koji može da izrazi svoje mišljenje, stavove i uverenja. Besedništvo je nešto što treba da se korsiti u svhu dobra, mada svi znamo da govorništvo može da se koristi i u manipulativne svrhe“, kaže pobednik takmičenja Milutin Milošević. Njemu su retoričke sposobnosti, priznaje, do sada više puta pomogle u školi, recimo, kada ne nauči lekciju iz biologije pa posegne za retorikom.

Mihajlo Milošević, učenik Gimnazije „9. maj“ u Nišu, osvojio drugo mesto, a za njega je ovo takmičenje bilo jedno sasvim novo iskustvo.

„Konkurencija je bila velika, takmičari su bili odlični, ali ja volim izazove pa mi je sve utoliko bilo zanimljivije. Druga nagrada je došla kao iznenađenje, ali je za mene podstrek da nastavim dalje, mada bih to učinio i bez nagrade jer je besedništvo jako važna veština i u svakodnevnom životu može da bude korisna u poslu za koji se odlučimo kasnije kada završimo školovanje“, dodaje Mihajlo.

Anđelija Stanimirović, je takođe iz Gimnazije „ 9.maj“ u Nišu i ovom prilikom je podelila treće mesto sa Natalijom Cekić iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ što samo govori o tome da su svi takmičari bili na visini zadatka i da su o tome ko je najbolji odlučivale nijanse.

„Volim da pišem i glumim, a ovo je nešto novo u čemu sam se okušala. Planiram da se bavim komunikologijom pa je ovo takmičenje neka vrsta treninga u savladavanju treme. Osim toga, na ovaj način bogatim svoj rečnik i način izražavanja. To je za mlade ljude u ovom vremenu važno jer se mnogi moji drugovi sve teže izražavaju, što je donekle posledica i upotrebe savremene tehnologije“.

Mlade besednike su za takmičenje i ove godine, šeste po redu, pripremali članovi niškog Besedničkog kružoka.

„Svake godine želim da ih snimim na početku rada, a onda i kada završimo pripreme, kako bi videli promenu koja je nastala.Ali i oni sami primete koliko napreduju tokom naših radionica. Mnogi od njih i ne znaju šta je besedništvo i pojave se sa sastavom koji ni malo ne liči na besedu. Onda počinjemo da radimo od samog početka, od pisanja besede, govora, dikcije, stava, izražavanja. Svaki detalj prolazimo sa njima“, objašnjava Jovana Murić.

Ona dodaje da je za besednike najvažnije da imaju dobar tekst, da fokus tokom besede bude na govoru, a ne toliko na pokretima, i treća stvar je ubedljivost, način na koji slišaoce na kraju besede onaj koji govori ubede u ono što je govorio.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com