Kultura

Održani prvi „Susreti kulture“. Učenici Voždove škole osvojili prvo mesto

Učenici osnovne škole „Vožd Karađorđe“ bili su najbolji na prvim „Susretima kulture“. Oni su izveli odlomak „Pobune u biblioteci“ Peđe Trajkovića i tako svojoj školi doneli prvo mesto i novčanu nagradu od 30.000 dinara.

Drugo mesto i 20.000 dinara na “Susretima kulture” pripali su Osnovnoj školi „Ćele–Kula“, dok su treće mesto osvojili glumci-učenici „Dositeja Obradovića“.

Zadatak učesnika bio je da uz pomoć i podršku svojih učitelja i nastavnika pripreme i izvedu deo jednog dramskog teksta iz bogate srpske književne baštine. Osnovci su se publici u prepunoj sali Lutkarskog pozorišta u Nišu predstavljali osmominutnim izvođenjem delova dramskih dela poznatih srpskih pisaca.

„Susrete kulture“ za učenike osnovnih škola organizovala je GO Medijana u saradnji sa Komisijom za mlade i pronatalitetnu politiku i osnovnim školama sa područja najveće niške opštine. “Ovom manifestacijom želimo da decu vratimo tradicionalnim vrednostima. Da ih vratimo čitanju lektire i knjiga. U vremenu rijalitija i mobilnih telefona ne smemo da dozvolimo da mlađi naraštaj zaboravi šta su dobre navike”, ističe Kocić.

Nagrade je najboljima uručio je predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana, prof.dr Žarko Ranković.

“Osnov kulturnog odrastanja svake generacije, čini učenje, ne samo putem udžbenika u školi, već i čitanjem knjiga, najpre dečjih klasika, a vremenom i ozbiljnijih naslova. Moderne tehnologije su danas zamenile pisana dela, ali sreća je da se, skoro zaboravljena, lektira može naći i na internetu. Čitajte deco, jer znanje je moć”, poručio je profesor Ranković.

Izvođenje učeničkih mini predstava ocenjivao je tročlani žiri u sastavu Violeta Jović, književni stvaralac za decu, Milica Vučković, književni kritičar i Mladen Milojković, glumac Lutkarskog pozorišta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com