Društvo

Održana ulična informativna kampanja ” Osnaženi – ohrabreni – Ujedinjeni protiv predrasuda”

U Nišu je u organizaciji PROTECTA-e održana informativna kampanja u okviru projekta „Osnaženi – Ohrabreni – Ujedinjeni protiv predrasuda“. Cilj kampanje je veća informisanost građana Niša na temu migracija, postizanje otvorenosti zajednice, posebno mladih ljudi, smanjenje predrasuda i veće međusobno razumevanje i uvažavanje različitosti.

​Aktivisti i volonteri PROTECTA-e su podelom informativnog materijala i kroz razgovor,  upoznali građane Niša o pojmu migracija i problemima sa kojima se suočavaju migranti na svom putu ka zemljama zapadne Evrope. Kampanja se nastavlja i u oktobru mesecu.

“​Stvaranjem mehanizama za zajedničke aktivnosti i informisanjem obeju strana želimo da stvorimo uslove za bolje razumevanje između migranata i stanovništva. Verujemo da pružanjem osnovnih informacija, i obostranim upoznavanjem građana i migranata sa tradicijom, običajima i navikama kako migranata tako i građana možemo stvoriti okruženje pogodno za međusobno razumevanje i uvažavanje. Različitim aktivnostima namenjenim pre svega mladima, želimo da obogatimo njihovu kreativnost, volonterizam, solidarnost i znanja vezana za migrantsku populaciju”, rekao je Milan Stefanović, direktor PROTECTA-e.

​Petra, volonter PROTECTA-e i učenica Gimnazije Stevan Sremac kaže da je interesuje muzika i da će sa migrantima koji borave u Migrantskom kampu Divljana razmeniti informacije o omiljenim vrstama muzike, omiljenim pevačima i grupama. Do sada ne zna mnogo o Arapskoj muzici i raduje se što će kroz radionice imati prilike da nauči i čuje nešto novo.

​Konstantin je učenik Gimnazije 9. Maj i aktivni sportista, rukometaš, i sa mladim migrantima koji borave u Divljani i u Zavodu za decu i omladinu Niš će pokušati da organizuje sportske radionice, da migrante upozna sa osnovnim informacijama o najomiljenijim sportovima u Srbiji, i najboljim sportistima, a nadase da će naučiti nešto o sportovima koje migranti vole u svojim zemljama, kao što je kriket idr. Planira i da zajedno sa ostalim volonterima organizuje prijateljsku utakmicu u nekom sportu između migranata i mladih uključenih u projekat.

Projekat „Osnaženi – Ohrabreni – Ujedinjeni protiv predrasuda“ PROTECTA realizuje u okviru  inicijative „Regionalna podrška upravljanju migracijama uz zaštitu prava migranata na Zapadnom Balkanu i Turskoj“, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Evropske Unije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com