DruštvoObrazovanje

Održana tribina povodom Svetskog dana borbe protiv side

Skupština Grada Niša u saradnji sa Domom zdravlja organizovala je Tribinu povodom Svetskog dana borbe protiv side koji se obeležava svakog 1. decembra, u cilju podizanja svesti našeg društva o značaju ove bolesti.

Uvodnu reč dali su predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić i pomoćnik direktora Doma zdravlja,  Primarius dr Radovan Mihajlović, a predavanje je održao psiholog Miodrag Đorđević.

Foto: J.M.

 

“Nauka je dosta uznapredovala na ovom polju, takođe, postoje i zakoni koji definišu ovu oblast i štite prava obolelih. U našem društu ipak postoje primeri diskriminacije i nedovoljne obaveštenosti o zdravstvenom problemu. Upravo zbog toga, organizovali smo ovu tribinu na kojoj ćemo govoriti i poslati jedinstvenu poruku razumevanja i podrške za ljude koji žive sa HIV virusom. Sida je bolest, a da ne bi došlo do toga, neophodna je prevencija”, kazao je dr Boban Džunić.

Dr Džunić uputio je poruku podrške svim obolelim licima i poručio da nadležni stoje uz njih i da je to njihova zajednička borba.

“Želim vam dobro zdravlje i pobedu”, poručio je svim obolelima predsednik Skupštine Grada.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja, primarius dr Radovan Mihajlović istakao je da treba razlikovati HIV kao jedan virus humane imunodificijencije koji izaziva HIV infekciju i Sidu (AIDS) koji je sindrom stečen od gubitka imuniteta. T

“To je zapravo skup jednih simptoma. Obično se pet do deset godina nakon infekcije HIV virusom razvijaju simptimi bolesti. Lečenje je danas vrlo efikasno, imamo antivirusnu terapiju, koja s jedne strane sprečava replikaciju virusa što znači da neće doći ni do obolevanja kod osobe koja je inficirana,niti je ta osoba zarazna za okolinu”, kazao je dr Mihajlović.

Primarius pojašnjava da rizične grupe jesu homoseksualci, narkomani koji koriste zajednički pribor za intervensko ubrizgavanje narkotike, ali i deca majke obolele od Side.

Kako se HIV može preneti?

Hiv se prenosi isključivo seksualnim putem, putem krvi ili zajedničkih igala, poljupcem u usta isključivo ako ima nekih ranica.

Kako se HIV ne prenosi?

Socijalnim kontaktom i boravkom u istoj prostoriji i rukovanjem, virus nije moguće preneti.

“Treba razbiti tu famu da su osobe koje rade i koje leče obolele izložene riziku. Takvog rizika nema”, poručuje dr Mihajlović.

STATISTIKA

U Srbiji je dijagnistifikovano oko 3000 osoba sa HIV infekcijom, a u Nišu je malo više od 100 obolelih od Side.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com