Društvo

Održana tribina „Osobe sa invaliditetom pitaju ombudsmana“

U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra, danas je u maloj sali NKC- a održana tribina „Osobe sa invaliditetom pitaju ombudsmana“. Procenjuje se da čak 15% svetske populacije ima neki oblik invaliditeta, što čini 800 miliona ljudi.

Šta predstavlja invaliditet?

Invaliditet predstavlja nasledni, urođeni ili stečeni deficit, koji u određenoj meri otežava izvođenje svakodnevih aktivnosti, a u nekim slučajevima narušava čak i ispunjavanje osnovnih životnih potreba.

Predstavnicima udruženja biće podeljen Vodič o pravima osoba sa invaliditetom, penzionerima sa najnižim primanjima, socijalno ugroženim licima i porodicama sa decom koji je izradila Kancelarija ombudsmana Grada Niša.

„Procenjuje se da u svetu postoji oko 15% osoba sa invaliditetom. Znamo da se oni susreću sa raznim problemima, barijerama i nejednakim postupanjem u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite. Kancelarija lokalnog obdusmana je to sve propoznala, a u našem sadašnjem i budućem radu fokusiracemo se na  zaštitu prava osoba sa invalididtetom“, ističe Katrina Mitrovski, lokalna obdusmanka.

Mitrovski napominje da je Kancelarija lokalnog obdusmana  omugićila svim osobama sa oštećenim sluhom da svoje primedbe i prtužbe mogu da podnesu bez dovođenja tumača za znakovni jezik jer Kancelarija ima osposobljene zaposlene i za komunikaciju na znakovnom jeziku.

„Cilj današnje tribine je da predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom iznesu sve svoje probleme sa kojima se svakodnevno susreću i eventualnu povredu (nepoštovanja) svojih prava od strane institucija“, kaže Mitrovski i dodaje da mali broj OSI javi Kancelariji povodom povrede svojih prava.

Kaže da do sada nije bila prisutna nijedna primedba OSI što smatra velikim uspehom.

Dušića Davidović, zamenica gradonačelnice kazala je da zakonom  predviđeno da privatnici, ali i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač grad ili Republika imaju zakonsku obavezu da zaposljavaju određeni broj OSI.

„Mi smo ove godine sa nacionalnom službom za zapošljavanje preko javnih radova imali zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Unazad 10 godna imamo poziciju u Gradu sa koje finansiramo rad udruženja OSI na teritoriji Niša koje planiraju za godnu koja dolazi. Ono što izdvajamo je i angažovanje personalnih asistenata . Sve ono što budemo prepoznali kao prioritetni problem u njhovim životnim potrebama, trudićemo se da ga kao Grad sprovedemo.

Davidović napominje da je Grad u ovoj godini izdvojio 30 miliona dinara za potrebe OSI, ali i da iz budžeta paralelno finansira rad boračkog udruženja i invalide rata koji su u istoj kategoriji.

Jasmina Barać Perović, ispred organizacije za žene sa invaliditetom podseća da je Srbija jedna među prvim zemljama koja je ratifikovala konvenciju o ljudskim pravima i samim tim smo se obavezali da poštujemo osnovna ljudska pravaa.

„OSI su ranjiva kategorija na margini društva, marginalozovani su posebno mladi studenti kada je u pitanju zapošlavanje , naročito žene jer se od njih očekuje da budu majke domaćice pored svega i pored svog hendikepa da brinu o detetu i kući, a bez  pomoći gerontodomaćice one bi se osećale nemoćno i diskirminisano. Naš Grad je prvi primer pozitivne prakse koji nas podržava u kontinuitetu“, objašnjava Barać.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com