Društvo

Održana tribina” Održivi urbani razvoj – planirajmo zajedno”

Gradska opština Palilula organizovala je tribinu u sali Niškog kulturnog centra pod nazivom ” Održivi urbani razvoj – planirajmo zajedno” kako bi predstavili projekat “Planiramo zajedno” čiji je cilj da građani ove opštine budu aktivniji u ukazivanju problema u svojoj okolini, ali kako bi trebalo da ova opština izgleda u budućnosti.

Predsednik opštine Palilula, Bratislav Bata Vučković istakao je da jedna od najznačajnijih tema za razvoj grada svakako planiranje, kako bi svaki običan građanin shvatio da ima pravo da predlaže rešenja donosiocima odluka, jer donete odluke se ne mogu menjati jer su već planski usvojene u dokumentaciji.  Dodaje da baš to planiranje je najbitnije segment za budući život Grada.

Foto: Urucenje zahvalnice opstini Palilula i Bati Vuckovicu

“Današnji dan smo iskoristili da sa našim prijateljima iz Beograda, građanima predstavimo projekat “Planiramo zajedno” da svi zajedno uzmemo učešće, kako zamišljamo našu Palilulu u budućnosti, kako zamišljamo i naš Grad u budućnosti. Pridružili su nam se i ljudi iz Zavoda za urbanizam sa svojim iskustvom i dosadašnjom praksom”, ističe predsednik opštine Palilula Bata Vučković.

 

“Cilj današnje tribine je participacija građana i njihovo aktivno učešće u donošenju planske dokumentacije, posebno kada se odnose na planove detaljnih regulacija da mogu sa svojim primedbama učestvuju. Suštine je da narod nije dovoljno upoznat na svoja prava i mogućnosti, a da kasnije prepravka planova koji su usvojeni nisu mogući osim u varijantama kada su državni strateški interesi. To se uglavnom odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, ne i na blokove koji se odnose na stanovanje”, kazao je Milan Avramović sekretar “Udruženja građana” lokalne samoorganizacije.

Avramović objašnjava da je Udruženje građana finansiralo ovaj projekat, a donator realizacije je Ministratvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja koje je uputilo javni poziv svim udruženjima za što veci broj učešća u održivom urbanom razvoju i implementiraju agende koja je donesena i budžetirana u 2021.  godini za sprovođenje takvih aktivnosti.

“Naš plan je isključiovo bio za građevinu i participaciju planske dokumentacije”. Građani svoje predloge mogu dostavljati pismeno, ali i elektronskim putem kada se objavi javni uvid javnog nacrta predloga detaljne regulacije, on se ne odnosi svaki put isključivo na stambene delove nego i na uređenje zelenih površina i saobraćajne infrastrukture.  Planovi se donose ne samo po potrebi stanovništa nego i šire. Ako je negde predviđena stambeno – komercijalna zona, onda su prava i obeveze i poslodavca i investitora da učestvuju u takvoj izradi”, završava Avramović-

Tribina je održana u saradnji Republike Srbije, Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja  i Lokalne samoorganizacije “Udruženje građana.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com