Merošina

Održana tribina o bezbednosti dece u saobraćaju

Važnost hitnog obeležavanja „zona škole“ na teritoriji opštine Merošina, značaj upotrebe sedišta, prilagođavanja brzine, upotrebe pojasa i preventivnog delovanja, ključne su teme o kojima se govorilo na tribini. Pored edukativnog dela o bezbednosti saobraćaja organizatori su obezbedili i vredne nagrade za posetioce tribine u vidu dečijih sedišta za automobile.

Tribina „Bezbednost dece u saobraćaju“ održana je u velikoj sali Narodne biblioteke uz prisustvo dece i roditelja sa teritorije naše opštine. Oni su od predavača bili u prilici da čuju važne informacije o prevenciji i zaštiti dece u saobraćaju.

Saobraćajni inženjer Saša Kocić iz Baličevca, svetsku priznati saobraćajni stručnjak, skrenuo je pažnju na nepostojanje pešačkih prelaza i obeleženih “zona škole” ni pored jedne škole u opštini i apelovao na lokalnu samoupravu i policiju da se obrate preduzeću „Putevi Srbije“ u čijoj je magistralni put ingerenciji, da se obeleže „zone škola“ i pešački prelazi kako bi najmlađima bio obezbeđen bezbedan prelazak ulice na putu od kuće do škole.

Nadam se da ćemo u narednoj godini uspeti da obezbedimo podršku Puteva Srbije i lokalne samouprave da se ta mesta označe i da postoji makar nekoliko pešačkih prelaza, jer trenutno nemamo ni jedan“-istakao je Kocić.

U oči obeležavanja svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda Marina Lipovac Tanasković, skrenula je pažnju na zastrašujuće statističke podatke o broju nastradalih i načinima da se taj broj smanji.

Prema podacima SZO, u svetu godišnje u saobraćajnim nezgodama gine 500 dece, dok u Srbiji u protekle 3 godine imamo 35 žrtava, što je praktično čitavo jedno odeljenje dece koju smo izgubili i 4500 dece koja su povređena u saobraćajnim nezgodama. To su zaista zabrinjavajući podaci“- ističe Lipovac Tanasković.

Dodaje da je, takođe, veliki značaj edukacije roditelja, nastavnika kao i medija, ali i dugih društvenih mreža za promociju bezbednosti dece u saobraćaju.

Govoreći o važnosti preventivnog delovanja i zaštiti dece u saobraćaju, saobraćajni inženjer, Dragan Blažić, predsednik Saveza za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca, istakao je važnost osnivanja Saveta za bezbednost saobraćaja u svakoj lokalnoj samoupravi jer 30 % od napate kazni na teritoriji opštine su opredeljena namenski za preventivno-promotivne aktivnosti u povećanju bezbednosti saobraćaja.

Od tog novca 50 % treba uložiti u saobraćajnu infrastrukturu, a ostalo služi upravo za ovakve aktivnosti, a to je edukacija po ugroženim kategorijama u saobraćaju. Najvažnija za nas su upravo deca, jer ako sa njima radimo od malena imaćemo jednoga dana savesne vozače i svesne učesnike u saobraćaju“-istakao je Blažić.

Pored njih na tribini su govorili i predstavnik saobraćajne policije Milan Milosavljević o kaznama i ulozi policije, školski pedagog Snežana Perić o prevazilaženju posledica nakon saobraćajne nezgode, dok je o pravilnoj upotrebi pojaseva i dečijih sedišta govorila Jelena Spasić, predavač u auto-školi.

Studenti Visoke tehničke škole demonstrirali su na štandu ponašanje učesnika u saobraćaju pod dejstvom opijata uz pomoć “pijanih naočara”, a aktivisti Crvenog krsta iz Merošine demonstrirali su pokaznu vežbu ukazivanja prve pomoći povređenima u saobraćajnoj nezgodi.

Posetioce tribine, organizatori, opština Merošina i firma „Kocić gradnja“, nagradili  su vrednim poklonima u vidu dečijih sedišta i zahvalnica.

Takođe, nagrađeni su  školarci i predškolci, čiji su radovi pobedili na likovnom konkursu sa temom „Bezbednost dece u saobraćaju“.

Tekst je deo projekta „Upoznajte Merošinu” koji je podržan od strane opštine Merošina u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com