Društvo

Održana tradicionalna humanitarna pitijada u opštini Pantelej

U okviru obeležavanja gradske slave opština Pantelej orgnizovala je jubilarnu 10. pitijadu koja je okupila ljubitelje slatkih i slanih specijačiteta po kojima je naš kraj poznat. Najbolji su nagrađeni, a novac od prodatih proizvoda idu u humanitarne svrhe, deci sa Daunovim sindromom.

Podmladak KUD „Anđeli“, sa spletom igara nastupio je kao dopuna prezentaciji tradicije folklora i kulinarstva ovog kraja.

Opština Pantelej u saradnji sa članicama Aktiva žena Niša ugostila je delagaciju Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva i Tunisa.

Posetioci su imali priliku da uživaju u degustaciji kvasnih i sukanih pita, od gotovih i razvučenih kora.

„Ove godine imamo 50 izlagača, iz regiona, iz našeg grada, iz okolnih mesta, čak i iz Makedonije. Nadam se da će danas svi posetioci, koji su došli da podrže našu dobrotvornu „Pitijadu“, jer sve što prodamo ići će u humanitarne svrhe Udruženju „Deca sa Daunovim sindromom“. Potrudili smo se da i ove godine na naš pantelejski način tradicionalno učestvujemo i obeležimo našu gradsku slavu“, kazala je predsednica Opštine Nataša Stanković.

Mohamed Hedi Naamn, savetnik za međunarodnu saradnju istakao je da čitava delagacija počastvovana  pozivom i da će ove dve zemlje nastaviti da rade na jačanju međusobne saradnje.

Zorica Petruševski, Udruženje Makedonaca „Vardar“ Niš učestvuje svake godine na humanitarnoj „Pitijadi“, od prve godine kada je počela ova manifestacija da se održava.

„Lepe su i srpska i makedonska pita, ne može da se odluči, nema mnogo razlika, razlika je samo u nazivu. Makedonci kažu banica, ovde se kaže pita, inače mislim da su nijanse u ukusu u pitanju. U ponudi imamo pitu sa sirom, makedonsko sunce,  pitu sa spanaćem, pitu sa šljivama, višnjama, jabukama“, objašnjava Zorica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com