Društvo

Održana Svetosavska akademija u Nišu. Uručene stipendije za petoro studenata sa teritorije Eparhije niške

U niškom Svetosavskom domu, pri Sabornom hramu, sa blagoslovom vladike Arsenija, sinoć je održana svečana akademija uoči praznika Svetoga Save, prvog Arhiepiskopa srpskog i prosvetitelja. Sala Svetosavskog doma bila je popunjena do poslednjeg mesta narodom koji je uživao u kvalitetnom programu.

Na početku samom programa u Svetosavskom domu, prisutne je pozdravio Njagovo Preosveštenstvo Episkop niškki G.G. Arsenije.

Foto: Z.S.

“Razmišljajući o liku i delu Svetoga Save pred očima mi je umetnički nedostižan i rečima neopisiv lik Svetoga Save na fresci u Mileševi, na kojoj se jedva može videti natpis Sava Bogonošac. To je njegova najbitnija osobina – naš duhovni otac. On je postao otac naše narodne crkve i celog našeg naroda, pošto je prethodno postao bogonosac“, rekao je obraćajući se Vladika niški Arsenije.

Potom je reč preuzeo besednik ovogodišnje Akademije, prof. dr Slavenko Terzić i govorio o značaju Svetoga Save, takođe i o značaju tadašnje Srbije, srpske istorije, kulture i jedinstva.

“U ovom našem neizvesnom i smutnom vremenu, Savindan je prilika da se opomenemo, kako se u jednom vremenu punom nevolja i neizvesnosti, kakve su bile prve decenije 13. veka, može na najbolji način poslužiti svojoj crkvi, prosveti i kulturi, svome rodu, narodu i svojoj državi. S prvom je patrijarh srpski Varnava zapisao da je Sveti Sava svojim uzvišenim duhom ne samo proniknuo u buru svoga vremena, već i naslutio i hukove poznih vetrova”, rekao je Terzić.

Nakon besede akademika Terzića, usledio je umetnički program uz učešće orkestara Кopnene Vojske Srbije iz Niša, NCPD “Branko”, Trio Anima i Scensko muzičko udruženje “Srma” iz Niša

Odličnom programu svojim učešćem su doprineli i brojni solisti i instrumentalni izvođači.

Foto: Z.S.

Кao kruna ovogodišnje Svetosavske akademije, od strane Preosvećenog vladike Arsenija su uručene stipendije za petoro studenata sa teritorije Pravoslavne Eparhije niške, koji su svoje obrazovanje nastavili na Univerzitetu u Nišu

Novčana sredstva za stipendije studenata je obezbedilo Versko dobrotvorno starateljstvo Eparhije niške “Dobri Samarjanin”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com