DruštvoKultura

Održana promocija knjige „Bugari u izveštajima Arčibalda Rajsa 1915-1918”

Promocija zbirke dokumenata „Bugari u izveštajima Arčibalda Rajsa 1915-1918” u izdanju Srpskog kulturnog centra „Ćirilica” iz Beograda, održana je u Maloj sali Doma Vojske – Niš.

O knjizi su govorili prof. dr Dejan Antić istoričar sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prof. dr Miloje Pršić iz Beograda i priređivač Milorad Đošić, pukovnik avijacije u penziji.

Govoreći o knjizi prof. dr Dejan Antić je naglasio da su Srbi i Bugari dva bliska pravoslavna naroda i da su nažalost krupne geopolitičke igre i interesi velikih sila krajem 19. i tokom 20. veka raspirivali neprijateljstvo među njima. Prema njegovom mišljenju srpsko-bugarski odnosi su posle jedne kraće uzlazne faze ozbiljno narušeni tokom Drugog balkanskog rata 1913. godine, a potezi koje su bugarski monarh, vlada i vojni vrh u Sofiji povlačili za vreme Velikog svetskog sukoba (1914-1918) predstavljaju ogromnu sramotu za tadašnji bugarsku državu.

Foto: Kopnena Vojska

„Nasilna bugarizacija stanovništva jugoistočne Srbije, hapšenja, likvidacije, masovne grobnice, deportacije civila koji su se opirali procesu asimilacije, zabrana srpskog jezika i pisma, šajkače, narodnih običaja, crkvenih obreda činili su samo delić okupacionog folklora od 1915. do 1918. godine. Ne treba zanemariti ni rekvizicije, otvorenu pljačku, silovanja i interniranja građana jugoistoka Srbije o čemu je u svojim izveštajima Rudolf Arčibald Rajs obaveštavao domaću i svetsku javnost. Imajući to u vidu, značaj objavljivanja ovakvih svedočanstava sa aspekta očuvanja istorijske svesti o stradanju i nepokolebljivosti našeg narod je nemerljiv. A ne treba zanemariti ni saznanje da publikovanje ovakvog štiva, arhivske građe i važnih istorijskih dokumenata može poslužiti kao poučno iskustvo sadašnjim i budućim generacijama Srba da nikada više ne dozvole da im se greške i postradanja iz prošlosti ponove”,  istakao je prof. dr Dejan Antić.

Istoričar Miloje Pršić upoznao je prisutne sa složenom vojno-bezbednosnom situacijom u kojoj se je našla Kraljevina Srbija 1914. godine, ali i sa posledicama povlačenja srpske vojske i države put albanskih gudura i dalje na ostrvo Krf.

„Sa odlaskom srpske vojske, srpski narod ostao je prepušten na milost i nemilost austrougarskim i bugarskim vojnim vlastima koje su sprovodile politiku zločina nad njim, što potvrđuju i zapisi Arčibalda Rajsa, tog velikog prijatelja srpskog naroda” naveo je prof. Pršić.

Foto: Kopnena Vojska

Na posletku okupljenima se obratio pukovnik Milorad Đošić koji je izneo informacije o načinu prikupljanja podataka i postupcima koji su doveli do priređivanja publikacije koja iz pera Arčibalda Rajsa svedoči o stradanju srpskog naroda u Velikom ratu.

Promociji su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, predstavnici boračkih i patriotskih organizacija, profesori i studenti Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i drugi gosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com