Karikatura

ODRŽANA OLIMPIJADA UMETNOSTI I IGRE CENTRALNOG BALKANA: U Nišu plesalo 650 balerina iz pet zemalja

U Domu Vojske u Nišu održana je II Centralna Balkanska Olimpijada umetnosti i igre za Grand Pehar Medijane 2019. Idejni tvorac i organizator ovog geostrateškog kulturnog projekta za Južnu Srbiju je predsednik Balkanske alijanse – Evgenija Trofimčuk iz Moskve, koja je ponudila saradnju predsedniku Gradske opštine Medijana Nebojši Kociću.

Prihvaćeno partnerstvo dovelo je do uspešne realizacije uz podršku Ambasada Rusije i Bugarske, Niškog Univerziteta i Fakulteta Umetnosti iz Niša, Ruskog humanitarnog centra u Nišu i drugih lokalnih i međunarodnih organizacija. Na ovogodišnjoj Olimpijadi učestvuje preko 600 učesnika iz pet zemalja.

“Ove godine, veliku podršku dobili smo od opštine Medijana i od Komande kopnene vojske u Nišu i generala potpukovnika Milosava Simovića”, kaže Evgenija Тrofimčuk, ispred udruženja “Balkanska alijansa”, glavnog organizatora ove manifestacije. “Olimpijadu će svečanom ceremonijom i defileom Zastava otvoriti učesnici iz pet drzava, Srbije, Bugarske, Rusije, Belorusije i Kine. U okviru parade, čuće se i himne ovih zemalja u znak prijateljstva i posvećenosti osnivanju Olimpijade”.

Prema njenim rečim Olimpijdu su podržale ambasade svih zemalja učesnica u Srbiji, ali su iza njenog održavanja stala i ministarstva odbrane i kulture iz zemalja učesnica.

“Olimpijada u Nišu je posvećena caru Konstantinu pa je tako dobila i istorijski karakter”, dodaje Evgenija Тrofimčuk. “Niš ima impresivnu istoriju, a nagrada koja se dobija ovde nazvana je Veliki pehar Medijane. Naša je želja da se deca koja sada borave ovde iz pet zemalja, upoznaju sa istorijom grada Niša in a taj način prošire svoje vidike, ali i da se povežu sa vršnjacima iz drugih zemalja i postanu nosioci mira na ovom prostoru. Istovremeno se svim učesnicima pruža šansa da nastave takmičenje na kontinentalnom nivou jer će najbolji iz Niša otići dalje, a neki od njih dobiće šansu da učestvuju i na svetskom takmičenju koje se održava u Moskvi”.

Tradiciju zvaničnog otvaranja Parade Olimpijade, već drugu godinu, svojim prisustvom i govorom podržaće generalni konzul Bugarske Edvin Sugarev, ruski diplomata i direktor Ruske škole u Ambasadi RF, Mihajil Nikolajevic Senjak, šef kabineta predsednika GO Medijana, Mima Živković koji će svečano objaviti otvaranje Olimpijade u Nišu, čime će se pokrenuti nastavak tradicije velikog olimijskog umetničkog internacionalnog prijateljstva na Balkanu.

“Misija projekta je razvoj tradicije prijateljstva između država Balkana, Rusije i Evrope, ali i edukacija mlađih generacija u duhu patriotske svesti, povezivanje nacija kroz umetnosti, muziku i ples”, kaže Evgenija Тrofimčuk.

Niš će na Olimpijadi predstaviti članice Škole klasičnog baleta Marija.

“Danas igramo odlomke iz baleta Don Kihot, a na sceni će se pojaviti od naših namlađih do najstarijih balerina. Ovde smo jer volimo balet, na taj način iskazujemo svoje emocije, došli smo da pokažemo šta umemo i nadamo se da prođemo dalje”, kaže Jelena Ristić.

Školu klasičnog baleta Marija vodi Marija Senćanski. Škola radi već 15 godina i puno je učinila na polju popularizacije klasičnog baleta u Nišu.

“Ovo je naše drugo učešće na ovim igrama i predstavljamo se publici i žiriju u punom sastavu, sa svim kategorijama. Smatrala sam da treba da pokažemo šta radimo i koliko je to dobro. Tu su da se odmere is a decom iz Rusije i Bugarske. Uvek smo za to da možemo i bolje i više, ali ne bežimo ni od toga da učimo od drugih”, kaže Marija Senćanski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com