DruštvoZdravlje

Održana obuka iz prve pomoći i promocija pešačenja

Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo je edukativnu i rekreativnu akciju, na kojoj je održano predavanje iz prve pomoći i izvedena lagana pešačka tura. Ciljevi akcije, na kojoj je prisustvovalo četredesetak učesnika, bili su da se steknu ili obnova osnovna znanja iz pružanja prve pomoći na planinama i u prirodi, i da se ukaže na potrebu da se što više hoda, pešači, i u obavljanju svakodnevnih poslova, kada god je to moguće.

Akcija je bila podeljena na tri etape. U prvom delu, učesnici su prepešačili pet i po kilometara, na levoj obali Nišave, uzvodno od mosta u Ulici vojvode Mišića, do Brzog Broda, drugi deo bio je posvećen predavanju o prvoj pomoći, a u završnom delu, učesnici su se pešice vratili u Niš.

Foto: PD Preslap

“Predavanje o prvoj pomoći održala je dr Vedrana Popović, lekar specijalista hitne medicine, članica Planinarskog društva “Preslap”. Njoj su pomogli vodiči Planinarskog društva “Preslap” – Vladimir Mitrović, profesor sporta i fizičke kulture, i Milan “Lane” Stojilković. Predavanje je bilo izuzetno zanimljivo i korisno. Dr Popović je upoznala učesnike akcije sa važnim principima u pružanju prve pomoći, da treba zaštiti povređenog, zaštiti sebe, i ne povlačiti prenagljene poteze koji bi ugrozili pružanje pomoći i spasavanje. Poseban osvrt učinila je ka pružanju prve pomoći u planini, u prirodi i na planinarskim akcijama. Dala je savete kako postupati u slučaju ujeda zmija, kako u slučaju nastanka sunčanice, kako se pruža pomoć kod povreda ekstremiteta, šta činiti kod povreda glave, šta kod povreda kičme i vrata, kako se obavlja imobilizacija ruku i nogu, kako se povređeni priprema za transport, kako se zaustavlja krvarenje, kako se postupa kada neki predmet ostane u telu povređenog. Važne napomene pružene su i o reanimaciji srca. Važne napomene pružene su i oko pomoći povređenima koji su zatrpani kamenjem ili zemljom. Dr Popović govorila je i o funkcionisanju organizama ljudi povređenih u planini i prirodi”, saopštilo je PD Preslap.

Foto: PD Preslap

Predstavljena je i osnovna oprema za pružanje prvu pomoć, a izvedeno je i više pokaznih vežbi i primera za korišćenje ove opreme i za pojedine radnje, kao što su imobilizacija, reanimacija, postavljanje povređenog u određeni položaj, u zavisnosti od vrste povreda.

Foto: PD Preslap

Ova znanja svakako treba iznova sticati i obnavljati, sa željom da ipak ne budu primenjivana. Osim znanja i veština, koja se moraju održavati i nadograđivati, važna je u svakom trenutku i psihološka stabilnost i snažna koncentracija svakog ko bude u situaciji da pomogne povređenoj osobi.

Foto: PD Preslap

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com