Društvo

Održana jesenja obuka za buduće preduzetnice

Žene čine gotovo polovinu populacije u Srbiji. One spadaju u grupu teže zapošljivih kategorija, jer mnogo ređe i na teži način zasnivaju radni odnos od muškaraca.

Kako bi im pomogla da se ostvare i na poslovnom planu, Ženska odbornička mreža i Komisija za rodnu ravnopravnost GO Palilula je u saradnji sa Nacionalnom služnom za zapošljavanje organizovala jesenju obuku budućih preduzetnica u okviru programa “Put do uspešne preduzetnice”

Obuku je prošlo oko 60 sugrađanki koje žive na teritoriji naše opštine. Sve su dobile sertifikate o završenoj obuci, zahvaljujući kojem će imati prednost kod apliciranja na nekom od konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje za dodelu bespovratnih sredstava za pokretanje biznisa. Raspisivanje konkursa se očekuje početkom naredne godine, a kako nam je rekao direktor niške filijale NSZ Boban Matić, žene će, kao teško zapošljiva kategorija dobiti dodatnih pet bodova na ukupan zbir bodova po projektu, što je još jedan vid pomoći”, kazala je Adriana Anastasov, predsednica Skupštine GO Palilula.

Polaznice obuke kažu da su zadovoljne kvalitetom edukacije i dodaju da bi ih trebalo biti više, jer na ovaj način uče i aktivno se uključuju u savremene tokove poslovanja. Ženama su podeljene i brošure gde se nalazi spisak svih javnih konkursa koje raspisuje grad, opštine, sva ministarstva i druge institucije, kao i nevladina udruženja, na koje one mogu da apliciraju sa svojim projektima.

Moje mišljenje je da su žene kreativnije i preduzimljivije u započinjanju privatnog biznisa, što pokazuju i rezultati ovogodišnjeg konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu. Budući da ih je sve više i na obukama na kojima uče kako da napišu svoj projekat ili da kreiraju biznis plan, očekivanja su da će ih u budućnosti biti još više”, navodi Anastasov.

Jesenja obuka budućih „preduzetnica“ održana je u okviru projekta GO Palilula „Pružanje pomoći ženama za lakše samozapošljavanje i zapošljavanje kroz edukaciju u oblasti preduzetništva“, a u sklopu realizacije „Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti Gradske opštine Palilula-Niš sa Akcionim planom 2017–2021. godine“.

Obuka je trajala dva dana i održana je u prostorijama Niškog kulturnog centra. Predavači su bili predstavnici Nacionalne  službe za zapošljavanje i stručne službe Odseka za privredu i lokalni razvoj Uprave Gradske opštine Palilula.

Kroz rodno budžetiranje sedam projekata u 2019. godini

Nijedna niška opština sem Palilule nema razvijenu Strategiju za rodnu ravnopravnost niti rodno budžetiranje koje će od 2020. godine biti obavezno.

Mi smo jedna od retkih opština južno od Beograda koja već sada ima rodno budžetiranje. Za narednu godinu imaćemo sto odsto uvećan budžet za sve naše projekte koji se tiču rodne ravnopravnosti. To je oko 300.000 dinara, što je potvrdio i predsednik naše opštine Aleksandar Ždrale koji nam pruža maksimalnu podršku. Sa ovim uvećanjem moći ćemo da na još kvalitetniji način realizujemo aktivnosti na projektima smanjenja nezaposlenosti ženske populacije, unapređenja zdravlja, sa posebnim akcentom na žene na selu i starije od 50 godina, zatim pomoći samohranim roditeljima i sprečavanju nasilja u porodici. Pokrenućemo i projekte nagrađivanja najboljih učenica osnovnih i srednjih škola kao i dodeljivanje sportske opreme najboljim sportistkinjama”, kaže Adrijana Anastasov.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button