Kultura

ODRŽANA JEDNODNEVNA IZLOŽBA UMETNIKA SA DISTROFIJOM: Kreativnost na poseban način

Udruženje distrofičara Niša organizovalo jednodnevnu izložbu radova trojice svojih članova, a u Oficirskom domu su se svojim radovima prestavili slikari Peko Ristić, Stevan Mitić i Aleksandar Rakić.

Na jednodnevnoj izložbi Nišlije su imale priliku da upoznaju likovni svet trojice umetnika, na njihovim uljima na platnu, ali i na oslikanim haljinama.

Izložbi su prisustvovali gradonačelnik Darko Bulatović koji je naglasio da će budžet za rad organizacija osoba sa invaliditetom biti uvećan u narednoj godini, sa sadašnjih 20, na 21 milion dinara.

“Grad će za milion dinara uvećati stavku za finansiranje udruženja osoba sa invaliditetom, pored toga što finansira i uslugu personalne asistencije. Lokalna samouprava ima izuzetnu saradnju sa udruženjima osoba sa invaliditetom i nastoji da izađe u susret svim sugrađanima sa invaliditetom, bez obzira da li su članovi ovih udruženja. Radićemo dalje i na uklanjanju arhitektonskih prepreka”, navela je Mirjana Popović, načelnica Sekretarijata za dečiju, socijalnu i primarnu zaštitu.

Posetioci izložbe su bili oduševljeni onim što su videli, Uživali su u tajenstveni svet boja, i lepoti ručno oslikanih haljina.

“Izložba je prilika da sugrađani vide naš kreativni svet i da vide da ne živimo jedni pored drugih, već da smo svi deo zajednice kojoj možeo da pružimo isto toliko i drugi”, kaže Peko Ristić, koji je i predsednik Udruženja distrofičara Niša, koje je organizovalo izložbu.

Za Stevana Mitića je izlaganje radova koje oni stavaraju još jedna mogućnost da se skrene pažnja javnosti i da se pokaže ono što nastaje u slikarskom ateljeu.

Aleksandar Rakić, pored slika, izložio je i neobične, unikatne haljine, koje je ručno oslikavao. Ovakav način rada traži i puno vremena i puno strpljenja, ali, pre svega, kreativnosti.

“Za izradu jedne haljine treba mi u proseku sedam dana”, otkrio je Rakić tajnu lepo oslikanih haljina, ali je dodao i da, kada se dođe do cilja i pred njim se nađe jedinstvena haljina, zadovoljstvo je njena lepota.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com