Društvo

Održana debata o nemačkom Zakonu i ljudskim pravima

Prva u nizu javna debata pod nazivom „Nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja značaj za ljudska prava u Srbiji“ održana je danas u sali Skupštine grada Niša.

“Svaki dijalog u društvu je značajan i potreban, a posebno dijagalog o normativnim aktima čiji sadržaj reeguliše oblast zaštite ljudskih prava. Današnji skup je prilika da razmenjujemo dragocena iskustva, mišljenja i stanove, da čujemo sve zainteresovane strane sa nadom da će pozitivni primeri vrlo brzo se naći u praksi i da ćemo doprineti nalaženju adekvatnih rešenja. Zahvaljujem organizatoru na ukazanom poverenju i mogućnosti da se ovakav skup, prvi put u Srbiji održi baš u Skupštini grada Niša koja je uvek i otvorena sa saradnju i sa civilnim sektorom”, ističe predsednik Skupštine Grada doc. dr Boban Džunić.

Serija tematskih okruglih stolova sprovodi se u okviru projekta Inicijativa za globalnu solidarnost (IGS).

“Prvi put je ovim nemačkim zakonom došlo do toga da su apsolutno  pravno obavezujuće određene stavke i da one sa tim nose sankcije za privredna društva u Nemačkoj. Ovo se u zakonodavnom smislu direktno ne odnosi na Srbiju i srpska privredna društva, ali će oni indirektno predati ove obaveze i na srpske dobavljače”, kazala je Sanela Bahtijarević, ispred nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja (German Supply Chain Due Diligence Act) stupio je na u januaru 2023. godine, a evropska Direktiva o korporativnoj održivosti dužne pažnje (CSDDD) trenutno je u raspravi u Evropskoj uniji. Zakon obavezuje nemačke kompanije da od svojih direktnih i indirektnih dobavljača zahtevaju primenu niza pravila i standarda u cilju zaštite ljudskih prava i životne sredine, uključujući i uspostavljanje žalbenih mehanizama.

Efikasna primena novih propisa u zemljama snabdevačima podrazumeva aktivno učešće poslovne zajednice, ali i drugih zainteresovanih strana kao što su civilno društvo i sindikati.

Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i ovaj zakon nesumnjivo će imati značajne implikacije na privredne subjekte u našoj zemlji, njihove zaposlene i društvo u celini. Kroz javnu debatu želimo da podstaknemo otvoren i konstruktivan dijalog između relevantnih aktera u cilju razmene mišljenja i iskustava, promovišemo odgovornu poslovnu praksu i doprinesemo podizanju svesti i znanja o ovim aktima.

Dobro razumevanje, saradnja i partnerstvo između zainteresovanih strana neophodni su kako bi se unapredila dužna pažnja u vezi sa ljudskim pravima i odgovorne poslovne prakse u Srbiji.

Projekat Inicijativa za globalnu solidarnost (IGS) finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com