Društvo

Održana 7. Međunarodna konferencija “Slušam i govorim”

Više od tri storine učesnika Međunarodne naučno – praktične konferencije, koja je održana u Specijalnoj školi  „Bubanj“ , razmenilo je iskustva i znanja na  temu oštećenja sluha kod dece. Pored naših stručnjaka iz otorinolaringologije, psihijatrije i drugih oblasti, u radu ovogodišnje sedme konferencije, učestvovali su i stručnjaci iz Albanije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Republike Srpske i Makedonije.

Osnovni cilj programa 7. Međunarodne naučno-praktiče konferencije „Slušam i govorim“, koji je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije, je okupljanje stručnjaka koji se bave problematikom dece sa mentalnim oštećenjima.

Na ovogodišnjem skupu bili su prisutni defektolozi, psihijatri i predstavnici lokalne zajednice.

„Svi zajedno radimo da pomognemo ovoj kategoriji dece,” istakla je Snežana Čarapić, direktorka Škole sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu i dodala da je škola osnovana1953. godine kao „škola i dom gluvoneme dece“.

Danas je to moderna ustanova koja primenjuje savremena tehnička sredstva i metode u tretmanu osoba sa mnogim poremećajima i smetnjama u razvoju i primer je dobre prakse. Primenom inkluzivnog obrazovanja u našem društvu, koje sagledava obrazovanje kroz uvažavanje različitih potreba učenika, prilagođeno svakom učeniku, još više ističu ulogu škole „Bubanj“, kazala je Čarapić.

Foto: EKOpolis

Inače, škola i dom gluvoneme dece u Nišu od 1974. godine preseljeni su u nov, savremeno opremljen objekat u naselju “Ledena stena” koji zadovoljava sve kriterijume za kvalitetno i uspešno obrzovanje i vaspitanje učenika. Školski prostor raspolaže sa 18 učionica, 4 kabineta, nastavničkom kancelarijom, bibliotekom, prostorom za pripremu nastavnika i vaspitača za rad kao i fiskulturnom salom.

Tim stručnjaka u savetovalištu koji se sastoji od defektologa, psihologa i socijalnog radnika, pomaže da se rano otkrivene gluvoće kod dece sagleda sa više aspekata i predlože adekvatna rešenja. Školski dom raspolaže sa 22 spavaone.

Po rečima direktorke Snežane Čarapić, škola „Bubanj“ je proteklih godina uložila dosta truda i sredstava da stvori adekvatne uslove za izvođenje nastave u srednjoj školi, a posebno za izvođenje praktične nastave. Da bi deca naučila govor i jezik, stekla osnovno obrazovanje stara se i 20 nastavnika defektologa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com