Društvo

Održan treći protes u Nišu “Srbija protiv nasilja” (VIDEO)

Građani u Nišu protestovali protiv nasilja i blokirali prugu Niš-Pirot

Treći po redu protest “Srbija protiv nasilja” započeo je u Nišu u 19.30 časova okupljanjem građana ispred Gradske kuće, a završen u 21 čas nakon polučasovne blokade pruge Niš-Pirot, kod Apelacionog suda.

Okupljenima ispred Gradske kuće obratila se najpre građanski aktivista Danijela Vujošević i pročitala zahteve protesta.

“Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks”, rekla je Vujošević.

Ona je kazala da građani traže oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

“Zahtevamo smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina. Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji”, istakla je Vujošević.

Ona je podsetila da se juče dogodio 22 femicid u Srbiji od početka godine, četrnaestogodišnjak je ubio svog mlađeg brata, a preminuo je deka koga je pretukao dečak koji ima samo devet godina.

“Da li sistem nije zakazao i da li Bratislav Gašić nije odgovoran”, zapitala je Vujovošević.

Okupljenima se obratio zatim student prava Dragan Dimić koji je rekao da učestvuje na protestu zbog “ozbiljnosti situacije u kojoj se svi nalazimo već 10 godina”.

“Već 10 godina trpimo okupaciju jednog nakaradnog, nenarodnog i nasilnog režima. Već 10 godinaa živimo pod okupacijom. Ta organizovana kriminalna grupa već 10 godina okupira sve institucije”, istakao je Dimić.

On je najavio da će organizovati štrajk glađu ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne ispuni zahteve građana do 14. jula u 6.30 časova. Građanski aktivista Danijel Dašić je prilikom obraćanja okupljenima rekao da aktuelna vlast više nije “vlast straha, već podsmeha”.

“Istraživanja govore da je prvi put, posle skoro 4.000 dana aktuelne vlasti, veći broj građana protiv Aleksandra Vučića nego za”, istakao je Dašić.

Učesnici skupa su nakon protesta ispred Gradske kuće organizovali protestnu šetnju centrom grada do Apelacionog suda gde su blokirali pružni prelaz u znak protesta što Niš već godinama ne dobija železničku obilaznicu.

Učesnici protesta, njih oko 2.000, su tokom protestne šetnje skandirali “Jug ne ćutii”, Vućiću odlazi” i “Ostavke pa robija”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Dobro je, samo 2k *** na protestu, fala bogu mi ostali ce menjamo vlaast na izborima. Btw jbo vas femicid, ubistvo je ubistvo i za svaku osudu je. Uzgred sto ne pomenuste nasilje na KiM, jel neda Hill?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com