Društvo

ODRŽAN SKAJP ČAS IZ ISTORIJE U OŠ “BUBANJSKI HEROJI”: Za srpske i ruske đake nema granica

U organizaciji profesora Muravjov Aleksandra Nikolajeviča, Đorđa Bojanića kao i đakona Dejana Jovanovića, održan je skajp čas za učenike OŠ “Bubanjski heroji” i  ruske škole br.11 iz grada Šuja. Pomoću novih tehnologija koje se već duži niz godina koriste  u niškoj OŠ ,,Bubanjski heroji”, razdaljina od skoro 2.000 kilometara postala je lako premostiva tako da su učenici naše škole kontaktirali sa učenicima iz grada Šuja, Ruska Federacija, kaže profesor istorije Đorđe Bojanić.

“Učenici su prezentovali jedni drugima značajne delove iz istorije koji karakterišu njihove gradove i države i to je bila tema ovog skajp časa”, dodaje Bojanić.

OŠ ,,Bubanjski heroji” je već duži niz godina u međunarodnoj saradnji sa ruskim školama. Pri kraju je i zajednički rusko-srpski dokumentarni film sa temom Ruska pomoć Srbiji kroz istoriju, u organizaciji ove dve škole kroz ruski međunarodni obrazovni projekat.

“Naši učenici upoznali su ruske đake sa radom naše škole, objasnili su zbog čega naša škola nosi naziv ,,Bubanjski heroji”, bilo je priče o logoru ,,12.februar”, lokalitetu Bubanj, Čegru, Ćele kuli, lokalitetu Medijana”, ističe Bojanič. “Prevodilac je bio profesor Muravjov, srećom da on zna odlično srpski jezik. Na kraju časa učenici su se predstavili i pozdravili jedni druge, pojedini učenici razmenili su svoje instagram adrese za dalji kontakt, što je bilo vrlo zanimljivo i taj deo teško može da se opiše”.

Ovakav način upoznavanja učenika kroz saradnju sa učenicima iz druge zemlje je samo jedan način kako se skajp može upotrebiti da nastavu učini efikasnijom, funkcionalnijom i kreativnijom.

“Kao što vidimo, preko skajpa učenici mogu sarađivati na velikim udaljenostima”, ističe profesor Đorđe  Bojanić. “Ovakav vid nastave pozitivno utiče na motivaciju današnjih učenika, kojima nije strana nova tehnologija. Na ovaj  način  lako dolaze do novih informacija i mogu se upoznati sa nekim novim kulturama i istorijom. Sklapaju se i nova prijateljstva na društvenim mrežama među učenicima van granica svojih država i na taj način razmenjuju svoja znanja i iskustva”, kaže Bojanić.

Dobra tehnička opremljenost  škole, velika motivisanost učenika i pozitivna atmosfera srpskih i ruskih đaka i njihovo zbližavanje obeležili su ovaj čas iz istorije, a prijateljstvo koje na ovom času rođeni, svi se nadaju, dugo će trajati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com