Некатегоризовано

ODRŽAN SAJAM UČENIČKIH KOMPANIJA: Zanimljiva ideja „kupuje” tržište

Učenička kompnija „Tengen System” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu  bavi se izradom sistema koji automatizuje organizaciju turnira i takmičenja i upravo su ovaj sistem prikazali na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje je održano u Nišu i na kome je 34 srednjoškolska tima iz jugoistočne Srbije, Boljevac, Niš, Leskovac, Zaječar, Pirot, Knjaževac, Svrljig, Bor, Vlasotince, Žitorađa, Aleksinac i Prokuplje, ponuditlo svoje proizvode i usluge široj javnosti.

„Bavimo se optimizacijom turnira misaonih igara kao što su šah i go , a uz to pokazujemo i misaonu igru go”, kaže Nikola Ilić. Sa njim su u timu još i Kristina Živković, Jovan Stojanović, David Vujić i Nikola Mitrović.


Njima se sa inovativnim proizvodom pridružila i kompanija „Soko” iz Ekonomske škole u Nišu. Oni se bave proizvodnjom i prodajom specifičnih proizvoda, puzli, čijim se sastavljanjem dobijaju stereogramske slike koje utiču na rešavanje oftomoloških problema.

 „Osim puzli proizvodimo i sterogramske uvujače za sveske i knjige. Gledajući te puzle rešavaju se ooftomološki problemi , poboljšava se oštrina vida, otklanja se zamor prilikom dugotrajnog gledanja u računar i poboljšavaju se motoričke sposobnosti”, kaže Iva Igić iz ove učeničke kompanije.

Sa njima su na takmičenju bili i njihovi drugovi iz škole, kompanija „Salutem” koja se bavi se proizvodnjom, pakovanjem i prodajom posebnih lizalica izrađenih na tradicionalni način, upotrebom prirodnih resursa iz okruženja.

„Pravimo lizalice od melema maslačka i od cvekle. Lekovita svojstva maslačka poznata su od davnina, a za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu „pokvareno”, kažu članovi ove kompanije Biljana Petrović,  Jana Cekić, Tamara Stojanović i Anđela Marinković.

Takmičenje, inače, realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i Roda centra. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

„ Na takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, a najbolje četiri kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Novom Sadu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja, jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd”, kazao je na otvaranju takmičenja direktor Dostignuća mladih, Darko Radučanin.

„Takmičenje će biti održano u maju. Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Francuskoj”.

 Učenici koji rade u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com