Društvo

Održan prvi Kongres za trudnice – panel za buduće roditelje

Prvi kongres za trudnice, u organizaciji Kluba beba, trudnica i mama, održan je u Oficirskom domu, sa ciljem podrške nacionalnim merama za podsticaj populacione politike i borbe za povećanje nataliteta.

Panel je podeljen na pet predavanja koja se tiču različitih faza trudnoće, porođaja i odgoja deteta. Predavanju su održali dr Petar Stojković, anesteziolog Tamara Petković, pedijatrijska sestra Suzana Đorđević, specijalista pedijatrije dr Ana Milenović i babica Jelena Prelić.

Foto: Grad Niš

Klub beba, trudnica i mama već sedam godina nastoji da svojim predavanjima podstakne povećanje nataliteta. Priređuju i školice roditeljstva, koje mesečno pohađaju oko 20 polaznika.

„Nadamo se da će se situacija sa natalitetom poboljšati. Vidimo da u Nišu u poslednjoj godini ima sve više trudnica, što nas bodri, ali se nadamo da će u budućnost biti većih olakšanja za trudnice i da će biti još više trudnica i u Srbiji“, rekla je dr Vedrana Pavlović, potpredsednica Kluba.

Ona dodaje da je zadovoljna što i očevi, ali i drugi članovi porodice, prisustvuju njihovim predavanjima, jer smatra da i majka i otac imaju podjednaku ulogu u odgajanju dece.

Ovo udruženje je nastalo na inicijativu pedijatrijske sestre Melise Osmanović koja je snagu i energiju za ovaj poduhvat pronašla kada je rodila dete u 35. nedelji trudnoće.

Foto: Grad Niš

„Moja inicijativa je nastala pre tačno sedam godina kada se rodilo moje dete u 35. nedelji i onda sam tada verovatno stekla neki utisak da je neka energija potrebna u gradu i državi. Sama sam pedijatrijska sestra po struci i odatle potiče ideja, od malog udruženja postali smo brend koji radi sedam godina u svim gradovima Srbije sa predstavništvom u Nišu“, kaže Melisa Osmanović, koja smatra da je budućim roditeljima neophodna direktna komunikacija sa stručnim medicinskim radnicima i da je dosta „gugl-lekara“.

Tijana Tošić, buduća majka dečaka, kaže da prisustvo na ovakvom predavanju dosta znači svim ženama, nebitno da li se radi o prvom ili drugom detetu.

Klub beba, trudnica i mama je osnovan u Nišu, ali deluje u svim gradovima Srbije. Kongres za trudnice biće organizovan 21. aprila u Beogradu, 17. maja u Kragujevcu i 23. juna u Novom Sadu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com