Društvo

Održan protest „Provetrimo Niš, dišimo slobodno“

U organizaciji odbornika Skupštine grada Niša i predsednika Gradskog odbora DS Niš, Miodraga Stankovića održan je protest “Provetrimo Niš, dišimo slobodno. Građanski protest je kako kažu održan zbog sve zagađenijeg vazduha u Nišu, a sve zbog gradske vlasti koja ne reaguje na adekvatan način.

„Vreme je da PROVETRIMO NIŠ. Vreme je da sve što zagađuje Niš i ugrožava život naših sugrađana ode iz ovog našeg grada. I ne samo ovaj zagađeni vazduh, nego i ova najnesposobnija vlast u istoriji Niša!“, rekao je Stanković na protestu.

Ističe da kada je zagađenje vazduha u pitanju niška vlast danima ćuti i krije se iza radnih grupa.  „Ne smeju ništa da kažu dok ne pitaju šefove“. A Nišlije zbog njihove nesposobnosti udišu najzagađeniji vazduh u svetu.

Foto: GO DS Niš

„Pozivam ih da pitaju profesore sa Fakulteta zaštite na radu, dokazane stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine, šta da urade da smanje zagađenost vazduha u Nišu? Da li je moguće da ne znaju da i ustanove i preduzeća pod njihovom kontrolom koja kao energent koriste mazut i lož ulje, najviše zagađuju vazduh? Da li je moguće da im je bitnije da se njihovi prijatelji izaberu na tenderu za izbor prevoznika, nego da traže vozila koja manje zagađuju životnu sredinu? Zar im nije bitno i to što gradska deponija predstavlja potencijalnu „ekološku bombu“, koja vrlo brzo može da zagadi ne samo vazduh, već i mnogo veći deo zemljišta od onog koji sada zagađuje?“, pitao je Stanković na protestu.

Aktivista Miloš Bošković smatra da je neophodno na vreme informisati građane o kvalitetu vazduha i tu informaciju bi morali blagovremeno da dobijaju uz vremensku prognozu.

„Država bi trebala da pomogne građanima da pređu na drugi energent i da se smanji korišćenje drva i uglja za grejanje. Neke od mera bi mogle da budu i ograničenje starosti automobila na 10 godina, a da se za korišćenje hibridnih automobila daju određene povlastice, poput besplatnog parkinga ili manja cena registraciije“, istakao je Bošković.

Foto: GO DS Niš

_______________________________________________________________________

Zahtevi:

1.Da se novim tenderom za obavljanje usluga javnog gradskog prevoza propiše da prevoz mogu obavljati samo autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste EURO 4 i EURO 5, gas ili se kreću na električni pogon.

2.Da se smanji cena daljinskog grejanja na ekonomski održiv nivo, kako bi se zaustavila dalja isključenja sa sistema i dobili novi korisnici.

3.Da se proširi mreža daljinskog grejanja i omogući, po pristupačnim cenama, priključenje što većeg broja korisnika – da se stimuliše grejanje na gas.

4.Da se sve kotlarnice za grejanje u gradu, koje koriste ugalj i mazut, prebace na gas ili priključe na sistem daljinskog grejanja.

5.Da se uvede besplatan gradski prevoz u vreme velike zagađenosti vazduha, kako bi se stimulisali vozači automobila da kao prevozno sredstvo koriste javni prevoz.

6.Da se donese Operativni plan za smanjenje zagađenja kao i Plan za pošumljavanje, jer je to najbolje rešenje za budućnost i garantuje više čistog vazduha. U vezi sa pošumljavanjem, koristiti konkurs Države Srbije za sadnju autohtonih sadnica.

7.Da se poštuje zakonska obaveza o zaštiti životne sredine i da se svim fabrikama naloži obaveza kontrole emisije štetnih gasova i zagađenja životne sredine.

8.Da građani Niša svakodnevno dobiju informacije o tome koliki je stepen zagađenja, u kojim delovima grada je najveće zagađenje, u kom dobu dana.

9.Da se konačno nakon osam godina pristupi zatvaranju postojeće deponije i rešavanju tretmana komunalnog otpada po standardima EVROPSКE UNIJE.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close