Društvo

Održan protest “Provetrimo Niš, dišimo slobodno”

Protest pod nazivom “Provetrimo Niš, dišimo slobodno” organizovan je kasno popodne ispred Skupštine grada Niša, a njegovi učesnici zatražili su od gradske vlasti da preduzme mere kako bi zagadjenje vazduha u gradu bilo smanjeno.

Odbornik koalicije “Niš moj grad” Miodrag Stanković rekao je na skupu da je vazduh u Nišu iz dana u dan sve zagađeniji, a gradonačelnica i njeni saradnici ne smatraju to prioritetom i ništa ne čine kako bi zagadjenje smanjili. Stanković je podsetio da je protest pod istim nazivom organizovan u Nišu i januara 2020. godine, ali od tada do danas gradska vlast nije realizovala ni jedan od devet zahteva koje su joj gradjanski aktivisti tada uručili.

Foto: B. Lj.
Foto: B. Lj.

“Naš zahtevi je da se sve kotlarnice u gradu koje koriste mazut prebace na gas ili priključe na sistem daljinskog grejanja. Takođe zahtevamo da se mreža daljinskog grejanja proširi i pristupačnim cenama omogući priključenje što većeg broja korisnika”, rekao je Stanković.

On je kazao da bi zagadjenje vazduha bilo smanjeno i uvodjenjem besplatnog gradskog prevoza tokom zime jer bi se gradjani motivisali da što manje koriste sopstvene automobile.

“Potrebno je da se svim fabrikama naloži obaveza kontrole emisije štetnih gasova i da se konačno pristupi zatvaranju postojeće deponije, a otpad počne da tretira po standardima Evropske unije”, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, aktuelna gradska vlast treba da izmeni Statut i ponovo obrazuje Gradsku upravu za zaštitu životne sredine, ukunutu 2012. godine. Građanski aktivista Miloš Bošković rekao je da se poslednjih godina dosta priča o zagađenju vazduha, ali da će Niš, ukoliko nastavi ovim tempom sa preduzimanjem mera, možda imati dobar vazduh za 50 godina.

Foto: B. Lj.

“Ne bih da toliko čekamo na čist vazduh, ja bih da ga imamo za godinu ili dve, ali potrebno je da se lokalna samouprava i država pokrenu i počnu ozbiljnije da bave tim problemom”, izjavio je Bošković.

 

Osnivač Pokreta mladih Miljan Marjanović rekao je na skupu da je vazduh u Nišu povremeno vidljiv koliko je zagađen, ali da gradonačelnica sa svojom ekipom ništa ne želi da radi da se to promeni.

“Najpre moraju u svim kotlarnicama da mazut zamene gasom, jer se mazut pokazao kao veliki zagađivač, a uz to je energetski neefikasan”, istakao je Marjanović.

Protestu je prisustvovalo oko 200 gradjana, a organizatori skupa, koalicija “Niš moj grad” i Pokret mladih najavili sunova okupljanja ukoliko rukovodstvo grada ne preduzme mere za smanjenje zagađenja vazduha.

Foto: B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

    1. Prijatelju,ti si zaista nerealni optimista! Zar si ocekivao ,od dosljaka,koji preovladase ovim ,nekadasnjim gradom, da ce ti izaci ! Njihova logika je – nece mene, nemoj iz sns da nas slikaju, daj da se napijemo i najedemo ,pa da polegamo !
      Gradjanska svest,savest i soidarnost, odavno u Nisu ne postoji !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com