Kultura

Održan prijem učesnika Likovne kolonije u Sićevu, učesnicima priroda kao najbolja inspiracija

U Gradskoj kući danas je održan prijem za učesnike Likovne kolonije u Sićevu. Zbirka likovne kolonije Sićevo se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu i zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

“Ovo je najstarija manifestacija u gradu, tačnije ovo je 59. izdanje. Svi ovi umetnici koji posećuju Likovnu koloniju i budu naši gosti, ostavljaju sebe gradu Nišu. Izložbu njihovih radova gledaćemo krajem godine. Učesnici su zaista prezadovoljni manifestacijom i čitavom organizacijom, ali su imali i male sugestije kako bi manifestaciju unapredili. Jedan od predloga je bio da Galerija Savremenih likovnih umetnosti ima programe koji će se održavati  tokom cele godine u Sićevu, kako bi to bilo bolje za naš Grad i čuvenu zbirku, ali i kako bi spojili i lepo i korisno”, pojašnjava Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za turizam i kulturu.

Ona je dodala da prvo predstoji sanacije objekta u Sićevu, kako bi umetnici mogli tu da borave, a onda i novi programi koji će unaprediti sam rad Galerije.

Aleksandar Pavićević, akademski slikar i učesnik Kolonije, iako je Nišlija, kaže da prvi put učestvuje ove godine i da je doživeo nešto u šta nije verovao da postoji u našem Gradu.  Naglašava da ga priroda uvek inspiriše, a nestvarni pejzaži čitave klisure inspirisali su ga da naslika dve slike sa temom kamena.

“Svaki kamen ima svoje obeležje i neki svoj život za sebe, a na taj način umetniku daje jedan motiv za razmišljanje”, priča Pavićević.

Ema Bilić, direktorka Galerije Savremene likovne umetnosti Niš ističe da je ovo je najznačanija manifestacija, ne samo GSLU, več i čitavog grada i regiona.

“Reč je o najstarijoj Koloniji na Balkanu koja je osnovana 1905. godine, a do sada je u njenom radu učestvovalo preko 500 učesnika iz naše zemlje i inostranstva. Fond nam je bogatiji za preko 1000 umetničkih dela. Trudimo se da budemo dobri domaćini, jer ono što oni ostavljaju iza sebe ima izuzetnu  i trajnu vrednost. Utisci ovogodišnjih učesnika koji učestvuju prvi put su zaista pozitivni”, završava Bilić.

Podsetimo, Likovna kolonije „Sićevo 2022“ svečano je otvorena je 1. septembra u zgrada Likovne kolonije u selu Sićevo i trajaće do 10.

Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi.

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com