Kultura

Održan koncert “Rahmanjinov za dva klavira”

Svetosavski dom centralno mesto kulture i vrhunskih izvođača

Svetosavski dom, pri Sabornoj crkvi u Nišu sa punim pravom može da ponese epitet “hrama kulture” na jugu Srbije. U subotu je održan klavirski koncert “Rahmanjinov za dva klavira” u izvođenju svetski poznatih pijanista Aleksandra Sinčuka i Vladimira Miloševića.

Koncert je odražan sa blagoslovam Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u organizaciji Uprave sabornog hrama u Nišu.

“Praznik muzike”, opšte je mišljenje prisutne publike koja je uživala u izvođenju kompozicija Sergeja Rahmanjinaova, na dva “Behštajn” klavira.

Posebno za ovu priliku iz Begrada je dopremljen još jedan Behštajn koncertni klavir.

Vrhunski umetnici Aleksandar Sinčuk (Rusija-Srbija) i Vladimir Milošević, prirdili su događaj za pamćenje ljubiteljima klasične muzike u punoj sali Svetosavskog doma.

Oni su izveli Fantaziju za dva klavira br.1 op. 5, Svitu za dva klavira br.2, op. 17 i Simfonijske igre , op. 45 verzija za dva klavira Sergeja Rahmanjinova.

Pijanisti iz Rusije usled niza različitih okolnosti žive i rade u Srbiji.

Umetnik Aleksandar Sinčuk, doktor, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, vanredni je profesor . Klavir je završio na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Valerija Pjasetskog, a ovdašnjoj sredini već je poznat kao istaknuti pijanista i pedagog na Fakultetu muzičke umetnosti u Boogradu.

Gost je brojnih festivala širom sveta, Rusija, Francuska, Severna Makedonija, Kina, Slovačka, Bugarska, Srbija…

Profesor Vladimir Milošević rođen u Leskovcu je srpski koncertni pijanista. Miloševićeve počasti obuhvataju osvajanje brojnih međunarodnih takmičenja, kao što su Prezentacija koncerta izvođača u usponu 2013. njujorških (Presentation by the New York Concert Artists & Associates,Concerti in Villa,Nikolai Rubinstein,[8] Rencontre internationale de piano au Mée-sur-Seine, and Torneo internazionale di musica in Marseille.

Nastupao na evropskim podijumima kao sto su Sala Korto u Parizu, Stenvej Hol u Londonu, Koncerthaus u Berlinu, Teatro Tivoli u Portu, Sala Ferster u Pragu, kao i u Milanu, Rimu, Bariju, Vićenci, Veneciji, Renu, Nici, Kazablanci, Rabatu, Marakešu, Porto Alegreu..

Učestvovao je na svim značajnim festivalima u zemlji (BEMUS, Mokranjčevi dani, Memorijal Isidor Bajić) kao i u Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori.

Kao pobednik takmičenja Concerti in Villa u Italiji, debituje 2005. u čuvenoj dvorani Karnegi Resital Hol u Njujorku, nakon čega nastupa i u Kolarčevoj zadužbini u ciklusu Velikani muzičke scene – Rising Stars.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com