Društvo

Održan komemorativni skup povodom 25. godina NATO agresije

Komemorativnom skupu prisustvovali su predsednik skupštine grada Niša doc. dr Boban Džunić, episkop niški gospodin  Arsenije, komandant kopnene vojske general- potpukovnik Milosav Simović, načelnik Nišavskog upravnog okruga i državni sekretar Dejan Antić.

Povodom četvrt veka od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju Klub generala i admirala Vojske Srbije organizovali su komemorativni skup pod nazivom „Da se ne zaboravi!” u Velikoj sali Doma Vojske.

Organizacija Severnoatlantskog sporazuma (NATO) izvela je kampanju vazdušnog bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije tokom rata na Kosovu.

Vazdušni udari počeli su 24. marta i trajali do 10. juna 1999.

Na obeležavanju godišnjice od početka NATO bombardovanja govorio je i istoričar i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Dejan Antić. On je poručio da je taj skup organizovan kako bismo se setili svih stradalih Srba u NATO agresiji i da je jako važno da govorimo o srpskom stradanju i srpskom herojstvu.

Razori i degradiraj” bila je genocidna komanda glavnog komandujućeg NATO snaga američkog generala Vesli Klarka izdata drugog dana agresije 25. marta 1999. godine .

General-pukovnik Vladimir Lazarević je naglasio da je NATO agresija na našu zemlju postupak bez presedana u istoriji ratovanja i da se postavlja pitanje zašto je na kraju 20. veka izvršen takav zločin protiv čovečnosti, bez ikakve odgovornosti i kajanja.

Radi postizanja takvih monstruoznih ciljeva NATO je u svojoj do tada 50 godina dugoj istroriji prevazišao sve svoje zločine, vodio je protiv naše zemlje sve vrste ratova ,propagando psihološke, specijalno ekonomski, protiv psihe boraca i naroda. Vodio je moderan rat kako ga oni sami zovu sa svim raspoloživim naoružanjem , nuklearni i hemijski rat niskog inteziteta, treći svetski rat protiv naše zemlje kako je u to vreme govorio i pisao naš veliki književnik  Dobrica Ćosić “, izjavio je pred punom salom general – pukovnik Vladimir Lazarević.

,,Danas smo se, povodom 25. godišnjice odbrane SRJ od NATO agresije poklonili senima svih onih koji su te 1999. godine izgubili živote. Mnogi od nas su ih poznavali, bili im porodica ili prijatelji, pa ih se i danas sećamo kako pričaju o svojim snovima i budućnosti, koja im je tako surovo oduzeta. Neprocenjivo je svedočenje i Vladimira Lazarevića, penzionisanog general – pukovnika Vojske Jugoslavije i komandanta ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO bombardovanja, koji nas je u svom govoru i ove godine podsetio na herojstvo naše vojske tih meseci ‘‘, poručio je načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović.

Kako nezvanično saznajemo na 25. godišnjicu od početka NATO agresije u Nišu 24. marta prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada će biti otkrivanje spomen-kripte novim kosovskim junacima u Hramu svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com