Društvo

ODRŽAN 7. DOBROTVORNI SVETOSAVSKI BAL: Dobročinstvo bez granica

Ovo je vrhunac priče koju nazivamo dobrotvornim Svetosavskim balom. Svaka reč ima svoje značenje. I nedopustivo je da samo kažemo svetosavski ili samo bal, ili dobrotvorni. Suština je u zajedništvu. Ove godine je mnogo toga što ga čini specifičnim. Ove godine slavimo 800 godina autokefalnosti naše pravoslavne crkve. Slavimo slobodu Niša, nezavisnost Srbije. Po prvi put u svom sedmogodišnjem trajanju bal se događa u Svetosavskom domu i na dan kada slavimo Svetog Savu.

To su stvari koje ovaj bal u Srbiji čini specifičnim, svežim, novim, kao nešto što može da nas vodi dalje. Ovaj prostor zahteva da i program bude u posebnom tonu, ispunjen duhovnošću, kazao je Hadži Ivan Redi, idejni tvorac dobrotvornog Svetsosavskog bala, jedinstvenog u Srbiji.

“Ovom prilikom povezujemo duhovnost, našu vojsku, i naš narod, da u tom trojstvu nađemo put za dalje”, istakao je Hadži Ivan Redi.

Kao i svake godine sredstva koja se prikupe idu na poziv neke od organizacija koje se brinu ili koje organizuju ljude sa posebnim potrebama, sa invaliditetom. Ove godine to je ustanova “Mara” koja se brine o deci, omladini i starim osobama sa posebnim potrebama i malo poznatom Gradskom udruženju cerebralne i dečje paralize. Na balu je prikupljan i novac za obnovu manastira Sveti Nikola u Proseku.

“Sa ovim dobročiniteljstvom želimo da ovom Udruženju damo jedan impuls, da ovo udruženje postane prisutnije u našoj svakodnevici, a mi postanemo svesniji da pored nas žive ljudi kojima je naša pomoć nephodna”, dodao je Ivan Hadži Redi.

Dobrotvornim Svetosavskim balom oživljavljen je duh starog Niša i kako su organizatori rekli „okupili smo se da u duhu Svetosavlja, plemenitosti, sabornosti, u jedinstvenoj balskoj atmosferi iskažemo ličnu i društvenu odgovornost“. Akademski kulturni ansambl “Oro” kao i svake godine otvorio je bal Kraljevim kolom. Vojni ansambl, plesna grupa Garnizona “Tamo daleko” odigrao je Kolo kraljice Drage i Srpski kadril.

“Studenski kulturni centar ima čast i zadovoljstvo da razvija ideju Hadži Ivana Redija i da okuplja naše dobročinitelje”, dodala je Dragana Petković, direktorka Studentskog kulturnog centra Niš. “Posebnost ovog bala je da se održava u Svetosavskom domu i potrudili smo se da naš repertoar prilagodimo prilici, da ispoštujemo našeg pokrovitelja, niškog eparha gospodina Arsenija, vladiku niškog”.

Program bala je poveren Studenskom kulturnom centru i studentima niških fakulteta koji su članovi ansambala koji rade pri SKC-u. U programu su učestvovali Akademski folklorni ansambl “ORO” koje ove godine obeležava 60 godina postojanja i kojim rukovodi dr Slavoljub Uzunović, potom Akademski hor SKC-a pod dirigentskom palicom mr Zorana Stanisavljevića, Ženski akademski hor kojim diriguje mr Ivana Mirović, glumci Akademskog pozorišta, Gudački kvartet “Alegro”, Ansambl “Sevda sekstet”.

“Novina je da se našem kulturno umetničkom programu priključuje Vojni ansambl, plesna grupa Garnizona “Tamo daleko”. Oni će nam, zajedno sa našim učesnicima pomoći da svi zajedno doživimo atmosferu nekadašnjih gradskih balova”, dodala je Dragana Petković.

Prosečno se na balovima skupi oko 300 do 400 hiljada dinara, kažu organizatori, ali dodaju da novac nije presudan i da je važnija želja da se nekome pomogne, da se obnovi dobročinstvo kao božiji dar koji je dat svakom čoveku na koji se pomalo zaboravlja.
“Želja da nekom pomognemo i naša potreba da sa njima budemo zajedno, to je značajnije od novčanog iznosa”, kazao je Hadži Ivan Redi.

Sredstva koja idu na račun Udruženja iskoristiće se za opremanje dekubitis programa.
Ivan Peković, tehnički sekretar Gradskodg udruženja dečje i cerebralne paralize kaže da od dobijenih sredstava nabaviti set antidekubitarnih potrepština.

“Deo sredstava iskoristićemo i za nabavku invalidskih pomagala ukoliko je to potrebno nekom našem članu”, kaže Peković. “Puno nam znači ovaj događaj, ja sam pun emocija. Sasvim je dovoljno prisustvo sa ovim divnim ljudima”.

Centar “Mara” će dobijana sredstva iskoristiti za opremanje senzorne sobe što će biti od posebnog značaja za njihove korisnike.

“Dobročinstvo koje može da se vidi ovde večeras i način na koji je ovogodišnji bal organizovan je nešto što budi emocije, duh kulture. Naš kolektiv i naši korisnici su se radovali ovom danu tako da ćemo ova sredstva iskristiti na najblji mogući način”, rekao je direktor ustanove “Mara” Miloš Ranđelović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com