Ekonomija

Odobrene subvencije za samozapošljavanje na Panteleju

U okviru realizacije Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2022.godinu, Gradska opština Pantelej sprovela je niz mera aktivne politike zapošljavanja za smanjenje nezaposlenosti na svojoj teritoriji, koje su namenjene teže zaposlivim kategorijama građana ali i onima sa preduzimljivom spremnošću da započnu sopstveni biznis.

Program samozapošljavanja udruženim sredstvima finansiraju Nacionalna služba za zapošljavanje sa 1.900.000 dinara i Gradska opština Pantelej sa 2.000.000 dinara. Ovim iznosom podržano je trinaest preduzetnika sa odobrenim pojedinačnim grantovima u iznosu od 300.000 dinara.

„Ovo je program sufinansiranja, preko našeg lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, koji usvajamo svake godine. Ušli smo u priču zajedno sa NSZ, a evo već treću godinu zaredom odvajamo sredstva za podsticaj preduzetništva, odnosno za program za samozapošljavanje, kako bismo pomogli ljudima sa naše teritorije koji se već bave nekom proizvodnom ili uslužnom delatnošću, da svoj posao, ili legalizuju, ili unaprede, ili prosto dođu do ideje da nešto mogu da rade”, rekla je Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej.

Dobitnici subvencija će biti pretežno iz proizvodne delatnosti, koji se bave proizvodnjom aluminijumske stolarije, proizvodima od drveta, od betona, čak imamo preduzetnicu koja se bavi proizvodnjom nekih autentičnih ručnih radova od vune.

Boban Matić iz Filijale Niš NSZ-a objasnio je da je ove godine deset lokalnih samouprava sa teritorije Filijale Niš predvidelo sredstva za finansiranje lokalnih akcionih planova, a u pitanju su Grad Niš, Go Crveni krst, Pantelej i Niška Banja, i ostalih šest opština sa teritorije Filijale Niš.

“Imali smo blizu 600 zahteva, a takođe tradicionalno, i sa Gradom radimo javni poziv koji je namenjen našim sugrađanima koji žele da otvore sopstveni biznis. Završen je konkurs i najverovatnije da ćemo naredne nedelje saopštiti odluke. Ove nedelje na teritoriji Niša 49 naših sugrađana dobiće mogućnost da potpišu odluku i da dobiju grant u iznosu od 300.000 dinara.”, kazao je Matić.

Na teritoriji Filije Niš trenutno je 30.766 nezaposlenih, a na teritoriji Grada 20.849, dok je na Panteleju 4.102 aktivnih tražioca zaposlenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com