DruštvoEkonomija

Odobrene stipendije za srednjoškolce romske nacionalnosti

Srednjoškolci romske nacionalnosti, njih 25, dobiće iz budžeta grada Niša stipendiju u visini od 5.000 dinara, odlučeno je na poslednjoj sednici Gradskog veća.

Srednjoškolci će, kako je rečeno na veću, primati stipendije devet i po meseci.

„Grad Niš opredelio je sredstva za stipendiranje dece romske nacionalnosti pošto po završetku osnovne škole u veoma malom broju upisuju srednju školu. Trenutuno u Nišu imamo samo 44 srednjoškolca romske nascionalnosti. Stipendije su način da ih podstaknemo na školovanje“, izjavila je Suzana Jovanović iz Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu.

Ona je podsetila da je Grad Niš 2017. godine usvojio Akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma za period od 2017-2019. godine, sa aktivnostima koje treba da se preduzmu da bi se popravio položaj Roma.

„Za realizaciju Akcionog plana u 2018. godini i 2019. godini grad Niš je opredelio po pet miliona dinara. Sredstva iz prošlogodišnjeg budžeta namenjena su za stipendiranje srednjoškolaca i za otvaranje Romskog kulturnog centra“, izjavila je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com