Ekonomija

Odnosi Srbije i Slovenije su na visokom nivou

Državna delegacija Republike Slovenije koja je u poseti Srbiji, posetila je i Nišavski upravni okrug.

Koliko nas je nova avio linija od Niša do Ljubljane približila, šta će biti sa pogonom “Krke” u Svrljigu, kako žive Srbi u Sloveniji, a kako Slovenci u Nišavskom okrugu i koliko nas podržavsju na putu ka EU, bile su glavne teme na sastanku održanom u okrugu kome su prisustvovali predstavnici svih gradskih opština kao i Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom. O ovim, ali i drugim zanimljivim temama razgovaralo se nedavno u Sloveniji, kada je delegacija iz Srbije bila njihov gost, a sada su razgovori nastavljeni sa članovima Državnog zbora.

“Saradnja između Srbije i Slovenije je na visokom nivou, ali ima još mesta da ta sradnja bude još bolja posebno na privrednom, kulturnom, obrazovnom i zdravstvenom području. Našoj državi je , takođe, u interesu da i Srbija što pre postane član EU jer ste na aktuelnom političkom položaju, pa je to u interesu celog Zapadnog Balkana”, kazao je Predrag Baković, poslanik Državnog zbora i predsednik Grupe prijatelja sa Srbijom.

Baković je rekao da se delegacija juče sastala u Beogradu sa potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem zajedno sa poslanikom Milijom Miletićem koji je tom prilikom istako problem firme “Herbogal” koja je nekada bila firma “Krke” iz Slovenije.

“Ova fabrika je sada suočena sa sukcesijom, ali je priča na neki način krenule i videćemo kako će se stvari razvijati nadalje”, dodao je Baković.

Od 1. septembra i Nacionalne služba za zapošljavanje Srbije i Slovenije su uspostavile blisku saradnju, a delatnosti koje su najtraženije su iz područja medicine. Baković je dodao da će u Beogradu i Nišu biti održani sajmovi zapošljavanja tako da građani mogu podrobnije da se informišu o tome koja su zanimanja slovenačkom tržištu rada potrebna.

“U ovom trenutku nemam precizne informacije o tome koliko Srba živi u Sloveniji, ali mogu da kažem da je saradnja naših zemalja jako dobra. Slovenija u Srbiji ima oko 1.500 firmi koje upošljavaju oko 30.000 radnika. Robna razmena je oko milijardu i više evra što nije malo i zbog toga nam je u intersu da nastavimo saradnju”, zaključio je Baković.

Narodni poslanik i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom Milija Miletić je dodao da je zajedno sa prijateljima iz Slovenije raditi na promocije Nišavskog upravnog okruga.

“Imamo šta da pokažemo, to je turizam, poljoprivreda, zdravstvo, prosveta”, kazao je Miletić. “Očekujem da u narednom periodu dođe što veći broj ljudi iz Slovenije kod nas, da obiđu opštine u ovom okruga koje mogu puno toga da ponude. Za to je zaslužna i Vlada Srbije koja je građanima omogućila avinski prevoz od Ljubljane do Niša, a to je velika šansa za razvoj turizma”.

Miletić je rekao da su već nekoliko firmi iz ovog okruga otvorile svoje pogone u Sloveniji.

“Jedna od njih je i Put inženjering koji ćemo danas obići. Firma ozbiljno radi i to je primer kako možemo da sarađujemo na području privrede”, istako je Miletić i dodao da veliku šansu za saradnju sa Slovenijom vidi u oblasti turizma.

Foto: V.P.

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga je naglasila da je osnovni cilj ovih sastanaka da se vidi koje su to oblasti gde bi Srbija i Slovenija mogle da ostvare što bolju sradanju. Dodala je i da Slovenija podržava Srbiju na putu za Evropsku uniju.

“Danas sam im na posredan način poslala poruku da nas podrže i kada je status Kosova i Metohije u pitanju tokom odlučivanja o tome”, kazala je Dragana Sotirovski.

Dodala je da posla uspostavljanja avio linije Ljubljana –Niš postoje nove mogućnosti da se razmišlja o turističkoj saradnji.

“To je prvi, a drugi korak je da se Turistička organizacija Niša predstavi Slovencima, da se jasno kaže šta može da ponudi i zašta su oni zainteresovani. Moramo da vidimo kakvo je Slovenija tržište. Dobro je da imamo razvijene smeštajne kapacitete, a turistička inspekcija je tu da edukuje turističke radnike. Ako su zainteresovani za planinski ili banjski turizam mi smo spremni”, zaključila je Sotirovski.

Ona je dodala da Srbiji koji žive u Sloveniji još nemaju status nacionalne manjine.

“Njih je prema zvaničnim popisima oko 28.000. međutim statistika naše ambasade pokazuje da ih je oko 100.000.Sobzirom da postoji puno dece koja su poreklom iz Srbije odlučili smo prvo da napravimo razmenu učenika, da deca dođu id a vide odakle potiču. Spremni smo da ugostimo i slovenačku decu, ali i da našu pošaljemo da vide kako funkcioniše jedna mala zemlja, članica EU”, rekla je Sotirovski.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Slovenačkog društva u Nišu koje ima oko 400 članova i 50 počasnik članova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com