Društvo

Odlučivanje o načinu plaćanja varijabilnog dela i tokom grejne sezone

Korisnici daljinskog grejanja i tokom naredne grejne sezone imaju mogućnost da izaberu da li će račune za stambeni prostor u varijabilnom delu plaćati na 6 ili 12 meseci.

Hoće li varijabilni deo plaćati 6 meseci ili tokom cele godine Nišlije koji se greju preko Toplane moći će da odlučuju i tokom grejne sezone. Ovo je bila praksa i prethodnih godina, a Gradsko veće odlučilo je da tako bude i ove zime.

Oni koji budu plaćali varijabilni deo na 6 meseci, dobijaće značajno veće račune tokom zime, a tokom leta će plaćati samo fiksni deo, objašnjeno je na Veću.

Sa druge strane, gradsko veće donelo je odluku o načinu raspodele zaduženja za one koji plaćaju na 12 meseci.

“To praktično znači da će građani, račune koje su dobijali za daljinsko grejanje tokom letnjim meseci (do jul) plaćati sve do početka grejne sezone. Na oktobrskom računu obračunaće se ona količine toplotne energije koja je potrošena. Novembarski račun biće umanjen za avgustovsku akontaciju, a decembar za septembarsku“, navodi Bojan Gajić, iz Sekretarijata za komunalne delatnosti.

Oni koji plaćaju na 12 meseci, januar će platiti 60 odsto od ukupne potrošnje za maj mesec, februar 70 odsto od februarske potrošnje, račun za mart platiće isto 70 odsto ali od martovske potrošnje. Aprila, maja, juna i jula sačekaće ih ostatak iz zimskih meseci i ono što su potrošili u aprilu, a ta zaduženja biće podeljena podjednako odnosno kako bi računi bili ujednačeni u letnjim mesecima. Inače, oni koji grejanje plaćaju za poslovni prostor nemaju mogućnost da zaduženja plaćaju na 12 meseci, već samo na 6, stoji u odluci Nadzornog odbora Toplane koja je usvojena na gradskom veću.

Građanima će objašnjenje o načinu obračuna i varijantama plaćanja stizati na poleđini narednog računa za grejanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com