Virus KoronaZdravlje

ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Nema popuštanja mera

Jednoglasno je odlučeno da “nema nikakvog popuštanja epidemioloških mera”, rekla je posle sednice Kriznog štaba ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je odluka doneta na osnovu sagledavanja učestalosti oboljevanja i umiranja. Kako je rekla, poslednjih dana se beleži stabilnija epidemiološka situaicja nego ranije, ali su brojke još uvek na visokom nivou.

“Do ovog momenta vakcinisano više od 415.000 ljudi, uzuzetno je velika zainteresovanost građana i to je svetlost na kraju tunela o kojem pričamo”, kazala je ona.

Dodala je i da se kao i posle svake vakcinacije prati učestalost svih neželjenih reakcija.

“U ovom momentu imali smo tri neželjene reakcije na oko 415.000, što je oko 0,7 na 100.000. Tri neželjene reakcije koje su teže po definiciji i zahtevaju hospitalizaciju, ali osobe nisu bili životno ugrožene. Jedan hematom, jedanoj zapaljenje limfnih čvorova i jedan blaži oblik alergijske reakcije. Brzo im je sanirano zdravstveno stanje i pušteni su kući”, istakla je dr Kisić.

Dodala je i da učestalost obolevanja zavisi od imuniteta i poštovanja mera. Minimalni stepen kolektivnog imuniteta koji je dovoljan da nas štiti je oko 70 odsto, ali tu ne ulaze samo vakcinisani, nego i oni koji su stekli imunitet nakon preležane bolesti.

“Prema sadašnjim procenama između 1.500.000 i 2.000.000 ljudi trebalo bi da bude vakcinisano da bi imali stepen kolektivnog imuniteta koji će da zaustavi epidemiju. To su procene, predivđanja”, rekala je minstarka za rad i socijalna pitanja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com