Hronika

Odloženo ročište u prekršajnom postupku protiv mladog pijaniste

Zbog opravdanog odsustva mladog niškog pijaniste Vladimira Aćimovića, u Prekršajnom sudu u Nišu danas je odloženo ročište u postupku koji se protiv njega vodi, zbog prijave komšije da je vežbanjem na klaviru remetio javni red i mir u zgradi na Bulevaru Nikole Tesle.

Predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković izjavio je da će postupak biti nastavljen ročištem koje je zakazano za 9. decembar, nakon čega će sudija odlučiti da li će biti preduzete još neke radnje ili će postupak biti završen.

Na ročištu koje je u Prekršajnom sudu održano avgusta saslušaj je Aćimović, a na sledećem ročištu trebalo bi da bude saslušan čovek koji je podneo prijavu.

Mladom muzičaru, studentu treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i konzervatorijuma u Gracu, preti novčana kazna od pet do 30.000 dinara jer je u svom stanu u stambenoj zgradi na Bulevaru Nikole Tesle, vežbao na klaviru radi daljeg umetničkog usavršavanja.

Aćimović je u svojim izjavama za medije nakon održanog prvog ročišta istakao da rekao da zbog vežbanja klavira u svom stanu na Bulevaru Nemanjića u Nišu, problem sa jednim komšijom ima od svoje 14-te godine, dok ostali stanari nemaju ništa protiv što vežba u svom stanu i ima njihovu pisanu saglasnost.

“Od tada do danas me je komšija više desetina puta prijavljivao policiji i komunalnoj policiji, iako sam se strogo pridržavao kućnog reda i nikada nisam svirao na klaviru u vreme koje je predviđeno za odmor stanara”, istakao je Aćimović.

Kazao je i da se oseća poraženo što je verovatno jedina osoba u Srbiji protiv koje je pokrenut prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanim kućnim redom.

„Rečeno mi je da mojim radom kršim Zakon o javnom redu i miru. Predlagano mi je da skupoceni instrument, koji su moji roditelji nabavili ne bih li imao najbolje moguće uslove za razvoj, prebacim u podrum, a prećeno mi je i njegovim oduzimanjem“, izjavio je Aćimović.

On je nakon tog ročišta o problemu sa kojim se suočio obavestio medije ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete.

U pismu je podsetio da je osvajač brojnih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, dobitnik nagrade fondacije “Art Link” za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu i stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva prosvete.

Povodom pokretanja prekršajnog postupka oglasio se i komšija Aćimovića koji je medijima kazao da je njegova porodica godinama tolerisala buku klavira, iako im je smetala jer se oni kao matematičari bave naučnim radom.

Komšija, koji nije želeo da njegovo ime bude objavljavljeno, rekao je da je problem nastao kada je Aćimović počeo da vežba na novom, polukoncertnom klaviru koji je bučan i koji je za velike dvorane, a ne za stan.

“Neko će pomisliti da ne podržavamo umetnost, ali to nije tačno. Naše je pravo da živimo u miru. Nudili smo im finansijsku pomoć da izoluju prostoriju u kojoj svira. U zgradi postoje i prazne zajedničke prostorije, ali komšija je sve to odbio”, rekao je Nišlija koji je podneo prijavu.

Prema njegovim rečima, Aćimović nije ni zatražio prostor za vežbanje od Fakulteta umetnosti i Muzičke škole i za njega je jedino moguće rešenje da svira u stanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com