KulturaRegion

Odložen “Vrmdža fest”

Četvrti Festival turističkog i ekološkog dokumentarnog filma „Vrmdža fest 2020” odložen je zbog pogoršanja aktuelne epidemiološke situacije.

Ova tradicionalna kulturna manifestacija prvobitno je trebalo da se održi 25. jula u sokobanjskom selu Vrmdža.

Iako je novi datum održavanja “Vrmdža festa” nepoznat, nisu nepoznati dobitnici festivalskih nagrada. Odlukom festivalskog žirija, nagradu za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, koja nosi ime čuvenog reditelja i dokumentariste Petra Lalovića, ove godine pripala je Milanu Belegišaninu reditelju i piscu iz Novog Sada. Belegišanin je treći nosilac prestižnog priznanja koje su pre njega poneli Dejan Đurović (narator u emisiji “Opstanak” obrazovnog programa RTS-a) i Vladimir Manić učitelj i autor serije filmova o Staroj planini iz Niša.

Foto: Privatna arhiva / Milan Belegišanin

“Vrmdža fest” je osnovan sa ciljem da putem filma promoviše ekološke, turističke i ideje očuvanja tradicije, a sudeći prema broju zainteresovanih, za četiri godine stekao je veliku popularnost.

Budući da prethodnih šest meseci, zbog korone, nije bilo neke velike produkcije, na naš konkurs je prijavljeno tridesetak dokumentarnih filmova. Mahom je reč o autorima iz Srbije, mada ima nekoliko i iz zemalja regiona. Ove godine prednjači televizijska produkcija. Ima ih iz svih oblasti, turizam, ekologija, a najviše iz oblasti etno kulture života na selu”, kaže Velja Stojanović ispred Udruženja građana “Forum Artistikum” iz Niša koje je partner festivala.

Na festivalu se dodeljuje osam nagrada i to Gran pri festivala “Latin grad”, najbolji televizijski i najbolji film posebno u oblastima turizma, ekologije i etno kulture života na selu, kao i za najbolji strani film. Filmovi koji ne budu uvršteni u takmičarski deo programa, čine revijalni deo programa.

Ne možemo precizno da kažemo kada će se festival održati. Pratićemo epidemiološku situaciju i kada uslovi budu povoljniji okupićemo se podno Latin grada. Sada je potrebno samo strpljenje”, navodi Stojanović.

Foto: Arhiva Vrmdža fest 2019

Ovogodišnji organizator manifestacije „Vrmdža fest 2020” je Lokalna akciona grupa Rtanj uz partnerstvo sa UG “Forum Artistikum” iz Niša. Logističku podršku pruža kao i prethodnih godina Mesna zajednica Vrmdža i Opština Sokobanja.

Zbog epidemije virusa Kovid 19, Sokobanja je ove godine ostala bez nekoliko tradicionalnih manifestacija poput „Prve harmonike” i ,,Grin hart festa”. Za razliku od njih tradicionalna izložbena manifestacija “Zlatne ruke” pomerena je za 13. septembar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com