DruštvoHronika

Odložen glavni pretres u slučaju izbodenog studenta Uroša Janjića

Zbog odsustva jednog  od svedoka napada u kome  je 2019. godine  izboden Uroš Janjić zbog majice sa antifašističkom porukom, Osnovni sud u Nišu je odlučio da se glavni pretres odloži za 14. oktobar u 13 sati.

 U sudnici je bio oštećeni Uroš Janjić, kao i četvorica okrivljenih, ali je zbog izostanka maloletnog S. M., glavni pretres ipak odložen. Kako je izjavila majka svedoka, njen maloletni sin je u inostranstvu, a njegov dolazak se očekuje sledeće nedelje.

Glavni pretres u ovom slučaju je više puta otkazivan,  6. decembra prošle godine zbog odsustva sudije. Tada je bio zakazan za 2. februar ove godine, ali je ponovo pomeren za 11. mart.

Opunomoćenik Uroša Janjića, advokat Miloš Ilić smatra da je trogodišnje trajanje sudskog procesa u ovom slučaju deo „legalne taktike advokata okrivljenih“. Po njegovoj oceni, nema razloga da se ne završi 14. oktobra , jer su svi dokazi pretreseni, a svi svedoci, osim maloletnog  S.M.  do sada ispitani.

Uroš Janjić je izboden na keju 21. juna 2019. godine, nakon što je odbio da skine majcu sa natpisom “ACCION – ANTIFASCISTA” koju je kupio u Španiji gde je boravio tokom jednog semestra studiranja elektronike.

On je tada dobio dva uboda nožem u leđa usled kojih je došlo do pucanja plućne maramice i unutrašnjeg krvarenja, zbog čega je desetak dana bio hospitalizovan.

Nakon ovog incidenta na Keju, kod spomenika Nadeždi Petrović, u Nišu su održane i dve antifašističke šetnje, a policija je tek nakon nekoliko dana  podnela pet krivičnih prijava: protiv 35-godišnjeg napadača N. R, kome se stavlja na teret nanošenje teških telesnih povreda iz mržnje, ali i protiv samog Janjića zbog učešća u tuči, što je nakon istrage odbačeno.

Okrivljeni su  23-godišnji A. Z. i 24-godišnji M. K. kojima se na na teret stavlja učestvovanje u tuči iz mržnje, dok se 26-godišnji Đ. Đ, Janjićev drug koji ga je branio, takođe nalazi na optuženičkoj klupi, za učestvovanje u tuči.

Inače, Uroš Janjić se 2020. godine preselio u Novi Sad za koji kaže da je „mnogo zdravija sredina“, a  u Niš dolazi samo da bi prisustvoavo ovom suđenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com