Društvo

Odlikovanja niškim medicinarima povodom Dana državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i poručio da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.

Na svečanosti u Palati “Srbija”, predsednik Vučić je poručio da je Sretenje i naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi – u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Americi…

Među dobitnicima su i lekari i medicinski radnici iz Niša. Oni su dobili Zlatne medalje za zasluge. Priznanja su dobili dr Steva Stanišić, Klinički centar Niš, dr Marko Nikolić, Specijalna bolnica Niška Banja, prof. dr Milorad Jerkan, Dom zdravlja Niš, Marija Zekić, Klinički centar Niš, Marko Zekić, Dom zdravlja Niš.

Foto: Facebook strana dr Milorada Jerkana

 

„Hvala junacima našeg doba, koji su Srbiji mnogo dali i živeli ne samo za sebe, nego za nas. Dati Srbiji ne tražeći ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju – najviše je što neko za života može da uradi i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži. Njihova imena biće upisana u večnu knjigu časti, hrabrosti i hvale”, poručio je predsednik Vučić laureatima. Ukazom predsednika Republike Srbije, povodom Dana državnosti, odlikovana su 164 pojedinca, ustanove i udruženja.

Među nagrađenima koji su u Palati Srbija dobili odlikovanja su režiser Emir Kusturica, frontmen grupe “Riblja čorba” Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Predrag Gage Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikara Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja “Dare iz Jasenovca” Nataša Drakulić.

Dobitnike nagrada možete pogledati ovde.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Od kada je Institut Niska banja promenio ime u Specijalna bolnica? Da li je to neophodan korak ka privatizaciji ili da direktorka ostane jos jedan mandat na funkciji,iako je vec citav mandat nelegalno,samo sa onim VD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com