Društvo

ODLIKOVAN STUDENT MAŠINSKOG FAKULTETA: Jovan Milić orden posvetio profesorima, zaposlenima i kolegama sa fakulteta, ali i sestri i bratu

Jovan Milić, student četvrte godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu sa visokim prosekom i aktivista jedan je od lica, koje je Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, odlikovao povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije.

Kada je pre par nedelja razgovarao sa Generalnim sekretarom Predsednika Republike, Jovan ne krije da se i rasplakao. Jovan je najmlađe odlikovano lice sa svega 22 godine. On je odlikovan za svoje rezultate na promociji nauke i obrazovanja ali i za humanitarne aktivnosti. Ukaz o odlikovanju je potpisao sam Predsednik Aleksandar Vučić. Jovan se tako našao u redu sa Davorom Štefanekom, Vladetom Jerotićem, dr. Nadeždom Basarom i brojnim drugim ljudima koji su odlikovani.

„Razgovarati sa tako visokim državnikom je velika čast, ali razlog za moje suze jeste odluka Predsednika da se jednom mladom biću dodeli visoko državno odlikovanje, to znači i to je jasna poruka i drugim mladim ljudima da vredno rade. Nadam se da će i moji unuci jednog dana čuvati ovo odlikovanje i da će ga sa ponosom pokazivati“, iskren je Milić. „Odlikovanje mi puno znači, a posebno mi je drago da ove godine ima nas mladih među nagrađenima. To je jasan signal da država želi da podrži mlade i talentovane ljude i nadam se da će to postati praksa. Sam taj susret sa predsednikom je nešto što se pamti čitavog života. Cela ceremonija u Predsedništvu bila je u znaku Srbije i svi mi u Sali smo osetili posebnu energiju, kada me je voditelj prozvao da primim odlikovanje, osetio sam se posebno, počastvovano“.

Jovan kaže da je upoznat sa pravilima nošenja ordena, te da je to velika čast, budući da je u pitanju odlikovanje kojem građani Srbije odaju zahvalnost.

„Odlučio sam se da orden posvetim fakultetu na kome studiram, evo već četvrtu godinu. Znate, Mašinski fakultet se razlikuje po mnogo čemu od ostalih fakulteta. Profesorima i kolegama dugujem ogromnu zahvalnost za veliko razumevanje koje su imali za mene tokom godina, a posebnu zahvalnost dugujem i ostalim zaposlenima i pomoćnom osoblju. Takođe, orden sam posvetio i mlađem bratu i starijoj sestri, koji su mi dosta pomagali prilikom rada“, kaže Milić.

Planovi za budućnost mladog JovanaMilića vezani su uglavnom za Srbiju.

„Nadam se da diplomiram ove godine, dobijem stipendiju jedne ugledne kompanije i da, ako Bog da, zasnujem radni odnos. Svakako će i humanitarni rad biti deo mog života i nadalje, ali kao što sam rekao u novembru, pomažemo u tišini, bez velike medijske pažnje, baš kao što je i Vladika Nikolaj nekada govorio“.

Dodaja i da, bez obzira na priznanja koja stalno stižu nastavlja sa radom i aktivnostima.

„Već 15. marta nas očekuje jubilarni peti Forum mladih naučnika u sklopu koga ćemo promovisati mlade talente, buduće naučnike. Ovogodišnja država domaćin foruma je Kazahstan i radujemo se dolasku i Konzula i konzulke Kazahstana u naš grad, koji će po prvi put boraviti u zvaničnoj poseti našem gradu.“

Inače Grad Niš, zahvaljujući profesoru dr Miletu Iliću je Jovanov rad prepoznao još 2014. godine, kada je još kao srednjoškolac primio nagradu „11.januar“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com