Društvo

Odisej Slobode u dokumentarnom filmu “Ja sam Šaban – Me sem Šaban” (VIDEO)

Zaradio je milione i potrošio sve. Slavu nije tražio, a postao je legenda, kralj i car. Njega su kroz Život vodili ljubav i sloboda. Pevao je o životu kako mu je dato. Neponovljivi muzičar Šaban Bajramović.

Romski pevač Šaban Bajramović, poznat kao „kralj romske muzike“, bio je najpoznatiji romski pevač svoje generacije, a u poodmaklim godinama na svetskoj muzičkoj sceni postao je zvezda „balkanskog bluza“. Njegova karijera trajala je više od četiri decenije, tokom nje napisao je oko 700 pesama i objavio više od 20 albuma.

Magazin Tajm ga je proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu. Bio je strastveni kockar pa je često pevao da bi zaradio novac za kockanje. Znao je da pomaže siromašne i bolesne u romskim naseljima.

U osnovama i duhu tekstova Šabana Bajramovića počiva jedan prepoznatljiv način života kojem odgovara određen pogled na svet i čoveka koji afirmiše čoveka i životne vrednosti, među kojima je najpre Sreća, Ljubav i Sloboda.

Željko Mirković, reditelj

“Ja već više od deset godina radim na projektu o dokumentarnom filmu Šabanu Bajramoviću – Šaban Bajramović je Odisej Slobode. On je poput antičkog junaka Odiseja prošao kroz svoj život kao Odisej na svom proputovanju ka svojoj kući nakon rata”, kaže za Niške Vesti Željko Mirković, reditelj dokumentarnog filma o Šabanu.

Od dodaje da je antični Odisej putovao morem sa svojim prijateljima i vojnicima od izazova do izazova, vođen ljubavlju prema svojoj porodici i slobodi a obdaren mudrošću i hrabrošću kao glavnim oružjem – savremeni Šaban je putovao kroz život vođen ljubavlju i slobodom, jedino obdaren  muzikom kao oružjem za ovo putovanje.

“Sve što se Šabanu Bajramoviću događalo kroz život izgleda je da je tako trebalo i da se dogodi da bi on postao svetska muzička legenda i simbol istinske slobode i ljubavi”, kaže reditelj.

Legendarnog Bajramovića vezuju i za jedan od najvećih džez festivala na ovim prostorima – Nišvil , Mirković kao Nišlijai jeste bio deo početaka.

“Kada je Ivan Blagojević i Nišwill Jazz Festival krenuo sa inicijativom da se napravi spomenik Šabanu u Nišu ja sam se pridružio projektu od početka. Ubrzo su obezbeđena sredstva za spomenik i ja sam krenuo da snimam njegovu izradu u radionici vajara Vlade Ašanina. Nakon otvaranja spomenika u dogovoru sa Niswille Jazz festivalom krenuo sam intervjuišem sve dobitnike Grand Prix festivala koji je nosio ime Šaban Bajramović. Grad Prix je bila mala statua Šaban Bajramovića identična velikom spomeniku. Na festivalu su se neprestano okupljala velika i poznata imena svetske i regionalne muzike. Sa njima sam takođe snimao intervjue vezane za rad i muzički uticaj Šabana Bajramovića”, rekao je Mirković za Niške Vesti.

On kaže da je ideja o kreativnom dokumentarnom filmu bila sve vreme prisutna.

Foto: Željko Mirković

“Znao sam da ću projekat završiti jednog dana. Završiti na način na koji sam želeo i sa kojim se Šaban složio. Mene je impresionirala njegova strast za slobodom i životom. Njegove pesme su iz tog razloga ispunjene ljubavlju. Kroz pesme Šaban slika svoj život. Te pesme su uvek inspirisane životom. Njegovim i životom najbližih oko njega”.

Prva snimanja dokumentarnog filma počela su još 2008 godine. Snimljeno je puno materijala i procene su da će biti još dosta posla da bi film na kraju bio baš onakakv kakvog ga je kreativni tim osmislio. Radi se u produkciji Optimistic filma i trajaće 80 minuta, potvrđuje reditelj i producent Mirković.

“Snimili smo i neke svetske i regionalne zvezde koje više nisu sa nama kao što su Esma Redžepova ili Solomon Burke iz SAD. U filmu učestvuju mnogi poznati muzičari iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španije, SAD… Snima se u Nišu, Beogradu, Mostaru, Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Barseloni i Njujorku”.

Zbog pandemije koronavirusa trenutno je zaustavljeno snimanje ali se nastavak planira na jesen ove godine, u nadi da će se do tada priča sa pandemijom smiriti. Premijera se očekuje do kraja 2021. godine.

Željko Mirković, reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u USA. Vlasnik je produkcijske kuće Optimistic Film od 2007. Zаvršio Akаdemiju Umetnosti u Beogrаdu i Mаster studije u medijimа u Velikoj Britаniji nа Bournemouth University, Media School. Trenutno na doktorskim studijama na FMK Beograd, teza “Dokumentarni film i rat”. Zа svoje filmove osvojio 58 internаcionаlnih nаgrаda. Radio kao profesor filma i digitalnih medija u USA. Dokumentаrni film TESLIN NAROD (2018.)  zvаnični je  kаndidаt zа Oskаrа zа dugometrаžni dokumentаrni film ove godine. Dokumentаrni film DRUGI SUSRET (2013.) bio je zvаnični su kаndidаti zа Oskаrа zа dugometrаžni dokumentаrni film 2013.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com