EkonomijaVirus Korona

Odgovornost prebačena ugostiteljima. Dodatna ograničenja za njih ekonomski neizdržljiva

Da li ugostitelji mogu da legitimišu goste? - nedoumica koju su pokušali da reše na sastanku sa predstavnicima grada i inspekcijskih službi.

Udruženje ugostitelja “Konstantin” iz Niša smatra da je uvođenjem kovid propusnica, dobar deo odgovornosti prebačen upravo na ugostitelje. Oni su organizovali sastanak sa predstavnicima grada, ali još uvek nema konačnog rešenja. Ono što je sigurno, ugostitelji će i ubuduće raditi do 22h, a ukoliko bi došlo do dodatnih ograničenja, za njih bi to bilo neizdržljivo, rekli su nakon sastanka.

Prema rečima ugostitelja oni još uvek imaju veliki broj nedoumica u vezi sa ovlašćenjima zaposlenih u tim objektima. Oni su na sastanku kojoj su prisustvovali resorna većnica, pomoćnica gradonačelnice , načelnik uprave za komunalne delatnosti i koordinator u komunalnoj miliciji pokušali da dođu do rešenja, ali prema njihovim rečima rešenje se još uvek ne nazire.

“Imamo nejasnoća u vezi sa ovlašćenjima, a to ćemo na nekim od narednih sastanka pokušati da razjasnimo, obzirom da naš pravni tim, nije uočio da smo donetom uredbom ovlašćeni da legitimišemo goste i da zadiremo u njihovu medicinsku dokumentaciju. Suočeni smo sa tim da je dobar deo odgovnorsti prebačen na nas ugostitelje, takođe i na naše goste, gde se izlažemo riziku da budemo kažnjeni od strane inspekcijskih službi”, kazao je predsednik Udruženja “Konstantin” Bojan Mitić.

On je istakao da je upravo zato stav većine ugostitelja iz Niša da ograniče postojeće radno vreme do 22:00h. Sa druge strane kaže da nadležni smatraju da imaju ovlašćenja da traže kovid sertifikate, isto kao što mogu da traže ličnu kartu kada prodaju alkoholno piće, a sumnjaju da neko ima manje od 18 godina.

“Smatramo da bi dodatno ograničenje radnog vremena bilo ekonomski neizdrživo. To je neki maksimum koji struka može da podnese, obzirom da već dve godine radimo u restriktivnim merama, što prostorno, što vremenski i pod pritiskom raznih inspekcijskih službi, gde nam se pritom rashodna strana povećava, a prihodna smanjuje”, istakao je Mitić.

Predstavnici Komunalne milicije i inspekcije svesni su sa kojim se problemima suočavaju ugostitelji, i obećali im  da će gledati da ne dođe do zatvaranja objekta. Ipak, apeluju da mere koje su donete ugostitelji moraju da poštuju.

“Ističemo da je naše udruženje pre svega društveno odgovorno, obzirom da su sastanku pristupili isključivo upravni i nadzorni odbor udruženja, kako bi ispoštovali mere koje se tiču prostornog ograničenja. Očekuju još jedan sastanak u narednom periodu kako bi zajedno pronašli efikasan model primene kovid propusnica i time doprineli jednom boljem poslovnom okruženju”, zaključio je Mitić.

Da podsetimo, prvo veče kontrole inspekcijski organi mogli su da obave kontrolu u samo jednom objektu od ukupno 21. Ostali su zatvorili svoje objekte. Gradonačelnica Niša i šef Štaba za vanredne situacije Dragana Sotirovski poručila je da to nije hir niti lokalne samouprave, niti bilo koga drugog, već pokušaj da se broj zaraženih smanji i da se virus potpuno stavi pod kontrolu. Ona je dodala da je lokalna samouprava spremna da izađe u ugostiteljima maksimalno u susret, ali samo u zakonskim okvirima. Podsetila je da je grad pomagao i kada je zakup prostora u pitanju, zakup javnih površina, jer su ugostitelji veoma bitni kako zbog turista, tako i zbog punjenja budžeta, ali kada su ovakve stvari u pitanju, a tiču se zdravlja stanovništva, to već ne može da predmet povlastica.

Uvođenje kovid propusnica u Nišu uticalo je na povećanje broja gradjana koji se vakcinišu protiv korona virusa, potvrdio je direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan. On je rekao da se pre uvodjenja kovid propusnica za dobijanje prve doze dnevno javljalo 150 do 200 ljudi, a poslednjih dana njih oko 300.

Da podsetimo, nevakcinisanima je neophodno da poseduju pi-si-ar ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Predviđene kazna za pravno lice su 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, za odgovornu osobu u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta zatečenog bez kovid propsunice 5.000 dinara.

U 22 sata kovid redar mora biti u svakom ugostiteljskom objektu i mora voditi računa da posle 22 unutra ne može biti niko ko ne poseduje kovid propusnicu.

Jedini validni testovi su oni koji su urađeni u referentnim laboratorijama, a testiranje ispred ugostiteljskih objekata nije moguće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Protivustavne i protivpravne mere sa tim propusnicama.Ne dozvoliti ih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com