Politika

Odbornik Stanković: Omogućiti besplatan javni gradski prevoz licima starijim od 65 i učenicima do 19 godina

Odbornik koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković i predsednik Kluba penzionera Niša Slavoljub Savić, podneli su inicijativu nadležnima da Grad Niš po uzoru na Grad Beograd omogući besplatno korišćenje javnog gradskog prevoza svim penzionerima I učenicima starosti do 19 godina.

“U Nišu ima oko 60.000 penzionera.  Od marta prošle godine, pravo na besplatno korišćenje javnog prevoza u Nišu imaju penzioneri stariji od 75 godina bez obzira na visinu penzije kao i oni stariji od 70 godina ukoliko im penzija ne prelazi 28.960 dinara”.

Kako navode, u Nišu pravo na besplatan prevoz imaju i deca mlađa od 7 godina, učenici osnovnih škola, trudnice, određene kategorije osoba sa invaliditetom, dok u Beogradu, karta od 90 minuta u Zoni A i B košta 50 dinara, a u zoni C 100 dinara, a dnevna karta u zoni A 120 dinara, a u Nišu cena za par autobuskih stanica iznosi 80 dinara.

“Svi učenici starosti do 19 godina u Beogradu imaju besplatan prevoz. To važi i za starije osobe od 65 godina, koji imaju pravo na doživotnu, personalnu karticu za javni prevoz. Oni uz ličnu kartu na posebnim, izbrendiranim punktovima u svim gradskim opštinama, i to nezavisno od mesta prebivališta, mogu da je izvade”,  rekao je Slavoljub Savić predsednik Kluba penzionera Niša i dodao da u toku prošle godine prosečna neto zarada u Beogradu bila je 94.808 dinara.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada zaposlenih u Nišu u februaru iznosila je 78.437 dinara što je za 2.922 dinara manje od republičkog proseka, ali uz to i za 19.074 manje od prosečne plate zaposlenih u Novom Sadu i za 24.270 dinara manje od prosečne plate u Beogradu.
Prema rečima odbornika, ukupna prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 38.000 dinara, dok je minimalna potrošačka korpa još prošle godine iznosila 44.856 dinara.

“Smatramo da zbog sve većeg siromaštva građana i sve većeg poskupljenja treba omogućiti da i u Nišu po uzoru na Grad Beograd svi učenici starosti do 19 godina dobiju besplatnu kartu za javni gradski prevoz a sva lica starija od 65 godina dobiju doživotnu besplatnu kartu”, zaključio je Stanković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Beograd koji ima veći standard od Niša, uveo pogodnosti za svoje građane, a Niš daleko siromačniji grad i od N. sada ništa ne radi za svoje građane. Da li je Beograd I N. Sad druga država ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com