Politika

Odbornik Miodrag Stanković traži besplatne udžbenike za đake

Odbornik Skupštine grada Niša ispred koalicije Niš moj grad Miodrag Stanković, podneo je odborničku inicijativu u kojoj predlaže da se u školama obezbede svi neophodni uslovi za polazak dece u školu. Prvenstveno treba obezbediti dezinfekciona sredstva kao i zaštitne maske i rukavice za decu. Takođe predlaže i besplatne udžbenike za đake.

 

U Nišu je još uvek loša epidemiološka situacija. Bez obzira na to, škole su počele sa radom. Imajući u vidu da velika većina građana Niša živi u teškim materijalnim uslovima i da je ekonomska situacija jako loša, ovaj niški odbornik je podneo inicijativu kojom predlaže da se preduzmu konkretne mere za poboljšanje uslova u svim školama.

„Novoizabrana gradonačelnica je u svom ekspozeu navela da će posebnu pažnju posvetiti socijalno ugroženom stanovništvu. Danas je sve manje ljudi koji imaju novac da kupe knjige i opremu deci za polazak u školu. Nastavni program se menja iz godine u godinu, pa se štampaju nove knjige koje koštaju i do 16000 dinara. Standard roditelja, koji je ionako nezavidan, posebno je opterećen u ovo doba godine zbog nabavka ogreva, pripreme zimnice, kupovine odeće i obuće za školarce, posebno kupovine maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju za celu porodicu, namirnica bogatih vitaminima, sintetičkih vitamina i drugih preparata za podizanje imuniteta i dr. Smatram da je potrebno opredeliti sredstva iz budžeta grada kako bi obezbedili besplatne udžbenike za svu decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta“, rekao je Stanković.

Prema poslednjim informacijama nastava će se održavati kako online, tako i u školama.

„Neophodno je da se za socijalno ugrožene roditelje, koji nemaju uslova, obezbede laptopovi, kako bi deca mogla da prate online nastavu. Predlažem da se socijalno ugroženim roditeljima, koji su već kupili knjige, refundiraju troškovi.Mere kriznog štaba po pitanju nošenja maski i dalje važe, pa je neophodno obezbediti minimum po tri maske i po dva para rukavica za đake koji prisustvuju nastavi u školi. U svakoj školi moraju biti pojačane mere higijene objekata (hodnici, učionice, školske klupe, stolice, stepenište, toaleti, sale za fizičko obrazovanje i dr). Potrebno je da se na ulazu u školski objekat obezbedi merenje temperature kao i dezinfekcija obuće i ruku kao i da u školskim hodnicima budu raspoređeni dozeri sa tečnošću za dezinfekciju ruku ili suvu dezinfekciju”, istakao je Miodrag Stanković.

S obzirom da je Gradonačelnica Niša najavila rebalans budžeta na narednoj sednici Skupštine Grada Niša, sada je prava prilika da se usvoji ova inicijativa i da se pošalje pozitivan primer svim gradovima i opštinama u Srbiji, na koji način se treba odnositi prema građanima, zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com