Politika

Odbornik Miodrag Stanković: Pozivam da se odustane od ideje spajanja dve specijalne škole 

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, posetio je danas školu za osnovno i srednje obrazovanje ”Carica Jelena”, zbog ideje o spajanju ove škole sa Specijalnom školom “Bubanj” i razgovarao sa roditeljima dece i zaposlenima.

“Danas, na putu razvoja demokratskog društva, nastoji se da se uspostave novi i kvalitetniji odnosi između porodice i škole, sa posebnim akcentom na porodice dece sa posebnim potrebama. Uspostavljanje dobre saradnje sa porodicom koja ima dete sa hendikepom, zahteva mnoge individualne kontakte, poznavanje njenog funkcionisanja, mnogo vremena i strpljenja kao i povezivanja sa stručnjacima različitih usmerenja, piše u saopštenju ovog odbornika koji je dostavljen medijima.

Spajanje dve škole koje suštinski imaju različite programe je neizvodljivo, ističe u saopštenju odbornik Stanković a saopštenje u nastavku prenosimo u celosti.

U školi na Bubnju pristustvo roditelja nije dozvoljeno. U školi “Carica Jelena” gde ima dece iz spektra autizma, daunovim sindromom, kombinovanim smetnjama u razvoju, potrebno je prisustvo roditelja. Dakle različite su potrebe dece iz ove dve škole. U jednoj školi postoji dvosmenski rad, u drugoj ne. Postoje razlozi zašto je to tako, jer je vreme prilagođeno potrebama dece.

Zahtevam od čelnika grada da odustanu od ideje spajanja škola, jer bi to jako loše uticalo kako na roditelje, tako i na njihovu decu, a takođe i na zaposlene” – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.
“Ova ideja je nastala pre dvadesetak dana kada je gradonačelnica izjavila da će doći do spajanja ove dve specijalne škole, što je izazvalo veliku zabrinutost kod roditelja, hranitelja, staratelja, učenika i zaposlenih. Dobili smo gomilu pitanja na koja nismo imali odgovor. Naša predsednica sindikata uputila je dopis direktorki, direktorka školskoj upravi i organizovan je sastanak. Bili smo zapanjeni izveštajem sa sastanka“ – rekla je Marija Krstić, nastavnica engleskog u školi Carica Jelena.

„Gradonačelnica je rekla kako će se sastati sa onima koji rade sa defektnom decom. Ovo je zapravo jedan pogrdan naziv za decu sa smetnjama u razvoju. Mi nismo dobili nikakvo idejno rešenje za spajanje ove dve škole. To je neizvodljivo sa našeg gledišta. Ovo je pokušaj da se nametne jedan lični stav koji je u praksi neizvodljiv“ – izjavila je Olgica Kostić, defektolog škole Carica Jelena.

„Spajanje 2 specijalne škole u Nišu je za nas neprihvatljivo rešenje. Radi se o školama koje imaju potpuno drugačije programe obrazovanja. Sama najava spajanja škola je već ozbiljan stres kako za našu decu, tako i za nas roditelje- istakla je  Danijela Milošević, predsednica saveta roditelja škole „Carica Jelena“.

“Spremni smo da organizujemo i proteste ukoliko se ne odustane od ovakve ideje. Naša deca su se jedva prilagodila školi u kojoj pohađaju nastavu, njima je tu lepo, pozivamo čelnike grada da razumeju nas roditelje i da prestanu da nam stvaraju probleme gde ih do sada nije bilo – zaključila je Milošević, piše u saopštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com