Politika

Odbornik Miodrag Stanković: Kulturna saradnja Grada Niša i Sankt Peterburga predstavlja politizaciju onoga što se zove kultura

U vreme nekadašnje vlasti do 2012. godine potpisivani su sporazumi o saradnji sa gradovima iz Danske, Švedske, Francuske, pa i Ruske federacije, koji su doprineli razvoju Grada u oblasti energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja i upravljanja projektima, evropske integracije, zapošljavanja, izjavio je odbornik Koalicije, Niš, moj grad, Miodrag Stanković.

“Pozdravljam potpisivanje svake saradnje Grada Niša sa drugim gradovima, posebno sa onim koji imaju dugu kulturnu tradiciju kao što je Sankt Peterburg, nekada Petrograd i Lenjingrad, ali postavlja se pitanje kako to da se do sada za ovih 10 godina vlasti SNS nije pojavila želja za saradnjom ni od strane Niša kao grada u Srbiji ali ni od strane Sankt Peterburga kao grada Ruske Federacije“ , izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, međunarodna politika se očigledno preko kulture spušta i na lokalne nivoe, mada San Peterburg nije tako mali grad, već grad od 4.5 miliona stanovnika.

Da li sada kulturna saradnja predstavlja politizaciju onoga što se zove kultura ili je to iskrena želja za saradnjom dva carska grada?“ – dodao je Stanković.

„U septembru je Grad Niš potpisao saradnju sa gradom Berševa iz Izraela, u avgustu sa gradom Bizerta iz Tunisa, u junu sa gradom Poznanja iz Poljske. Još uvek nemamo nikakvu informaciju o benefitima te saradnje ali smo zato spremni za novo partnerstvo“, rekao je Stanković.

On zaključuje da se stiče utisak da vlast ovakvim saradnjama želi samo da dobije političke poene a da ih konkretna saradnja ne zanima, što su potvrdili 2015. godine, kada su prekinuli dugogodišnju saradnju i partnerstvo sa gradom Vekše iz Švedske koja je davala izuzetne rezultate i sa kojim su realizovana dva značajna projekta.

U pitanju je dugogodišnje partnerstvo sa gradom koji nosi titulu “Najzeleniji grad u Evropi”, završava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com