DruštvoPolitika

Odbornicima sa invaliditetom biće obezbeđena sredstva za pomoć personalnog asistenta

Skupština Grada Niša usvojila je odluku o naknadi odbornika, predsednika i članova radnih tela, po kojoj će osobama sa invaliditetom biti omogućeno da angažuju personalnog asistenta koji im je neophodan kako bi nesmetano obavljale odbornički posao.

Predsednik Skupštine Boban Džunić kazao je da će se za ovu namenu izdvojiti sredstva u iznosu od 20% ukupnog primanja na srednjem nivou.

“To će iznositi nekih 12, 13 hiljada za odbornike koji su invalidi i na taj način omogućavamo njima da mogu da plate svoje pratioce, odnosno lica koja su zadužena da im pomognu u obavljanju njihovih odborničkih funkcija”, kazao je Džunić.

Odbornica Jasmina Barać Perović ističe da je usvajanje ove odluke važna stvar ne samo za osobe sa invaliditetom, već i za čitav grad Niš.

“Ovo pravo je zagarantovano Ustavom republike Srbije i postoji u Beogradu i Novom Sadu i većim gradovima gde su odbornici s invaliditetom bili još 2008. godine. Ono što je bio cilj jeste da se to sistemski reši, da bi sutradan, bilo koja osoba sa invaliditetom, bilo kojoj stranci da pripada ili da je nestranački odbornik, imala zagarantovano Zakonom i gradskom odlukom pravo da ima jednake mogućnosti kao i svi ostali odbornici”, izjavila je Jasmina Barać Perović.

Ona objašnjava da je u pitanu pratilac koji će pomagati za vreme trajanje sednica, što je posebno bitno jer u zgradi Skupštine još uvek ne postoji lift.

“Milsim da je važno da se to zakonski reguliše, da osobe za 100% invaliditetom, koje su dakle zavisne od tuđe pomoći, imaju mogućnost da jednako, kao i svi drugi odbornici odu do sale, prisustvuju sednici, jave se za reč, izađu ispred, dakle da imaju sve vreme pomoć drugog lica”, kazala je Barać Perović.

Dodaje da je usvajanje odluke veliki korak za naš grad i da se neće zaustaviti na tome.

“Ali da bismo mogli da radimo na većim problemima, kao što su zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pristupačnost, barijere, obrazovanje, moramo da krenemo od početka, a to je omogućiti ljudima sa invaliditetom, koji žele da uzmu učešće, da se bave time, da imaju pratioca, da dođu i da mogu da zadovolje svoje osnovne životne potrebe. Jer, znate, ovo nije odlazak na mesec, ovo je apsolutno jedno najobičnije ljudsko pravo”, naglasila je Jasmina Barać Perović.

Ona je istakla da se na ovaj način osnažuju osobe sa invaliditetom da se uključe u politički život i rad gradske Skupštine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com