Politika

Odbornici u Skupštini raspravljali o budžetu za 2021. godinu, najveća polemika oko izgradnje akva parka

Na osmoj sednici Skupštine Grada Niša pred odbornicima se našao predlog budžeta za 2021. godinu. Projektovani budžet uvećan je za oko 5,4 odsto u odnosu na prethodni, veća su izdvajanja za turizam, dok je novac koji će biti izdvojen za sport prepolovljen.

Najveća polemika vodila se oko stavke u budžetu koja predviđa izdvajanje za izgradnju akva parka, ali i to da li je i u kom obliku bilo javne rasprave.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da postoji dosta pozicija koje je u neku ruku država uslovila, jer se očekuju transferi od strane države poput 320 miliona za prvu fazu izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

“Takođe, mi smo se opredelili da nam budžet bude razvojni, da imamo doređene kapitalne investicije, koje smo kroz različite ankete između ostalog dobili od građanstva. Nije tačno kao što opozicija kaže da nije bilo javne rasprave. Klasične javne rasrpave nije bilo, ali kroz susrete sa građanima, kroz prijeme građana, kroz saradnju građana sa javnim komunalnim preduzećima, sa gradskim opštinama pre svega od njih smo dobijali najveće impute”, kazala je Sotirovski.

Ona je najavila da je u planu izgradnja kružnih tokova, popravka određenih mostova, izgradnja stanova solidarnosti, a kao najveću kapitalnu investiciju izdvojila je izgradnu akva parka.

“Mi ćemo pokušati i opredelili smo za narednu godinu 490 miliona. Da li će on biti izgrađen ili ne u Niškoj Banji mi to ne znamo. Onog trenutka kada raspišemo javni poziv videćemo da li ima investitora, odnosno ljudi koji su zaitneresovani da naprave akva park za interese grada Niša”, rekla je Sotirovski.

Prema njenim rečima ništa nije smanjivano po pitanju obrazovanja i po pitanju socijale, dok je došlo do smanjenja u planiranom izdvajanju za sport i medije.

“Tamo gde su i građani ukazivali i mnoge nevladine organizacije takođe, gde je ogromna količina novca davana prethodnih godina tu smo gledali da smanjimo. Pre svega recimo budžet za sport, više nije 400 miliona, već je prepolovljen, dakle 200 miliona. Takođe je smanjena pozicija za medije, tu je bilo dosta govora je bilo oko toga da Niš izdvaja najviše novca za medije. Dakle poslušali smo javnost i te neke pozicije na koje su nam ukazivali građani, NVO i opozicija, to smo menjali u budžetu za 2021.”, izjavila je Sotirovski.

Što se tiče reforme Gradske uprave, gradonačelnica je kazala da će biti podeljena na više manjih, tačnije ukupno šest.

“Gledaćemo da načelnici tih budućih uprava budu profesionalci koji će odgovarati na sve zadatke i izazove koje će 2021. godina da donese. S obzirom na to da imamo jako veliki pritisak investitora koji žele da dođu u Niš. Donećemo odluku i o reorganizaciji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, kao jedne o onih u Srbiji koja nije posebna uprava, već kancelarija, osnovana po Zakonu o javnim ulaganjima”, rekla je Sotirovski.

Zvezdan Milovanović, šef odbornilke grupe SNS-a, istakao je da je budžet izbalansiran i dodao da je rezultat trenutne situacije i želje da se već s proleća izađe iz recesije koju je napravila pandemija virusa korona.

“To povećanje budžeta za 5,4 odsto je iskorišćeno za neke strateške stvari i za nešto što će nam sigurno biti potrebno u budućnosti”, istakao je Milovanović.

Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša, takođe je izjavio da je budžet razvojni.

“To se može videti iz pozicija koje su izdvojene za investicione planove i za izgradnju. Kroz budžet se vidi da je opredeljen i veliki deo sredstava za izgradnju akva parka, da li će se započeti u ovoj ili narednoj godini, to je već drugo pitanje, ali svakako ta sredstva moraju da budu zaplanirana budžetom. Atmosfera je demokratska i imamo veliki broj amandmana upravo na ovu tačku dakle imamo 33 amandmana koje je podnela opozicija”, rekao je Džunić.

On se osvrnuo i na reorganizaciju Gradske uprave, što je prema njegovim rečima jako važno, jer je evidentna sporost u radu jedne uprave i sekretarijata.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad”, podneo je 33 amandmana na predlog budžeta. On je istakao da je budžet najvažniji dokument koji jedna lokalna samouprava usvaja i da mora biti usklađen sa potrebama građana.

“Ovaj budžet je potpuno diskutabilan, pre svega što nije prošao javnu raspravu, dakle nisu se pitali naši sugrađani šta misle o prioritetima. Budžet je usklađen sa interesima vladajuće stranke. Došlo se do ideje da se iz budžeta grada izdvoji ozbiljan novac za izgradnju akva parka. Mi iz opozicije smatramo da nije sporan akva park, ali svakako da to ne treba raditi iz budžeta grada. Taj novac koji je planiran za izgradnu akva parka i za nastavak izgradnje Trga kralja Milana i tekuće budžetske rezerve preusmerio sam na ono što su bili zahtevi naših sugrađana”, rekao je Stanković.

On je dodao da je trebalo povećati izdvajanja za ekologiju, a ne za turizam.

“Znamo da živimo u gradu koji ima možda najzagađeniji vazduh u Evropi. Dao sam amandman da se poveća ta stavka. Takođe, tražio sam da se sagleda socijalno ugroženo stanovništvo, da se obezbede maske i dezinfekciona sredstva, ali i paketi hrane i pomoći u većem iznosu, al iza sve to nije bilo sluha. Moja primedba jeste i stav opozicije jeste da je novac i budžet morao da bude usklađen sa potrebama građana. Virus kovid 19 neće da se završi tako brzo, mislim da izgradnja akva parka nije bila prioritet”, naglasio je Stanković.

Njegov koalicioni kolega Dragoslav Ćirković istakao je da je u pitanju, kako ga je nazvao, “budžet – respirator”.

“On će omogućiti građanima da budu ni živi ni mrtvi, jer nijedna kapitalna investicija s razlogom nije ponuđena u ovom budžetu. Imate odluku vlasti da uradi akva park sada kad mu vreme nije. Imate ovu vlast koja se potpuno ne snalazi kada je vreme u pitanju i radi gradski trg sa preko 500 miliona dinara i imate grad koji kada su deca u pitanju nema izgrađena obdaništa, nema uređene pijace i još neke objekte koji su vitalni i potrebniji”, kazao je Ćirković.

On je naveo da se gradska vlasta ne snalazi u celoj situaciji, što se prema njegovim rečima vidi i kada je u pitanju reorganizacija Gradske uprave.

“Prvo su zatekli nekoliko gradskih uprava, onda su napravili jednu centralizovanu, a evo sada imate to da opet forimarju novih šest uprava”, rekao je Ćirković.

Branislav Jovanović, takođe odbornik koalicije “Niš, moj grad”, istakao je da je problem što nije bilo javne rasprave o budžetu.

“Imali smo rebalans budžeta za 2020. gde je smanjeno KLEPR-u. Odakle oni misle da rade sve ono što su propisali? Kapitalni objekti predviđeni sa milijardu i 700, a izvršenje bilo 2019. u zlatno doba svega 480 miliona. Prihodi će sigurno biti manji nego u 2019.”, kazao je Jovanović.

Sednica Skupštine održana je u Oficirskom domu, zbog poštovanja propisanih mera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. За Лозни калем је, колико знам, већ једном мењан урбанистички план да би се убацио пословно-(стамбени) простор. Следећа промена урбанистичког плана би било претварање комплетног простора у стамбено-пословни и онда би неки лопов за мале паре добио земљиште (15 хектара) где би изградио ко зна колико станова и локала од којих би му се зарада мерила милионима евра. За земљиште би дао не више од стотинак хиљада евра! Можда је то боље за град?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com