Politika

Odbornici opozicije pokušali da dopune dnevni red. Nije im uspelo

Odbornici opozicije pokušali su da dopune dnevni red, ali njihovi zahtevi nisu usvojeni. Odbornik Koalicije Niš moj grad Branislav Jovanović kaže da bi sa tom dopunom dnevni red bio sadržajniji, a građani Niša bi dobili odgovore na mnoga pitanja koja su ostala ne rešena.

Opozicija je od Gradskog veća tražila izveštaj o borbi protiv bespravne gradnje u Nišu.

U skladu sa intencijama koje su prisutne poslednjih meseci u našem društvu da se na svim nivoima obračuna sa korupcijom i kriminalom, zdušno smo podržali najavu da će se Grad obračunati sa onima koji bespravno grade u ličnom interesu u našem gradu i dali smo podršku. Кako do sada ne vidimo konkretne oblike borbe i rezultate na tom planu, tražimo, kao odbornici, da budemo informisani dokle se stiglo u toj borbi i koji se konkretno potezi preduzimaju.

Pre svega, dokle se stiglo sa realizacijom duga prema Gradu u vezi Tržnog centra Srbija? Prema saznanjima, dokazima i sudskim presudama koje imamo, dug za Tržni centar Srbija prema Gradu iznosi blizu milijardu dinara. Takođe, prema našim saznanjima stupa se u pregovore sa investitorima na toj lokaciji i to iz Obrenovićeve i Dušanove ulice o nastvaku radova i pored evidentnog duga, pita opozicija.

Takođe smatraju da bi trebalo da se podnese i izveštaj o radu zdravstvenih ustanova u Nišu u primarnom, sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstvene zaštite, tretman i lečenje non kovid pacijenata

Pritisak na zdravstveni sistem i opterećenost zdravstvenih radnika je ogroman zbog aktuelnog koronavirusa, ali treba voditi računa i o non kovid pacijentima koji mesecima čekaju na operacije koje su hitne. Odlažu se u nedogled i zračne ili fizikalne terapije.. Stanje je alarmantno u svakom mogućem smislu, a pridržavanje svih mera zaštite ne garantuje pacijentu koji ima bilo koju akutnu ili hroničnu bolest da neće umreti od te bolesti ili će sama bolest do te mere uznapredovati da će stanje biti nepopravljivo i neizlečivo. Smatramo da treba odrediti zdravstvene ustanove u kojima će se lečiti isključivo non kovid pacijenti.

Traže i informaciju u vezi najave o raskidu ugovora za Trg Кralja Milana

Кo će snositi odgovornost za prekoračene rokove i štetne posledice ugovora za Trg Кralja Milana koji je najavljivan kao najveća investicija? Pritom je taj isti ugovor raskinut sa firmom iz Lazarevca za koju se unapred znalo da neće popločati Trg, na šta smo ranije upozoravali, uz napomenu da se u ovom trenutku ne zna da li je ugovor raskinut ili nije, a ne znaju se ni motivi za prebacivanje ove lokalne vlasti još 60 miliona dinara za popločavanje Trga i rekonstrukciju mosta, iako se unapred znalo da ugovor neće biti realizovan.

Ali i informaciju o izgradnji i rehabilitaciji saobraćajnica u Nišu

Iz lokalnih medija smo saznali koje će saobraćajnice u gradu biti građene i rehabilitovane, što je bio predmet pisanja pojedinih niških portala. Uporno smo zahtevali da nam se takva informacija dostavi i da se sprovede javna rasprava po tom pitanju, umesto da se naši sugrađani pitaju šta je prioritet Direkcije za izgradnju grada u ovoj kalendarskoj godini. Tražimo da se da informacija na tu temu, iako je to trebalo uraditi pred kraj prošle godine, i da se opštine i građani upoznaju sa izgradnjom saobraćajnica u Nišu.

Koalicija “Niš moj grad” smatra da je neophodno da se podnese i izveštaj o bezbednosti saobraćaja u Gradu.

Tragedija na Bulevaru Medijana, gde su život izgubila dvojica naših sugrađana, i protesti Nišlija povodom toga, polako padaju u zaborav. Smatramo da je pravi trenutak, kada se usvajaju programska dokumenta vezana za izgradnju grada, da se da informacija dokle se stiglo sa zaštitiom pešaka i učesnika saobraćaja na Bulevaru Medijana, Somborskom bulevaru i Кnjaževačkom bulevaru gde je bilo predloga da se elastičnom ogradom, elastičnom razdelnom trakom i kamerama poveća bezbednost učesnika u saobraćaju. Smatramo da kamere na raskrsnicama, podela sedišta i bicikla nisu dovoljni za bezbednost Nišlija na ulicama, jer vidimo da se ti incidenti završavaju sa tragičnim posledicama. Zahtevamo da ovi naši predlozi budu sastavni deo izmena i dopuna Studije o strategiji bezbednosti u saobraćaju o kojoj bi se izjasnili odbornici Skupštine Grada jer je zdravlje sugrađana i njihova bezbednost na trotarima i saobraćaju na prvom mestu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com